Ustav Kosova - ustav južne pokrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav Kosova - ustav južne pokrajine

PRIŠTINA - Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu potpisao je danas ukaze o proglašenju 41-og zakona koje je, shodno odredbama novog Ustava, usvojila Skupština Kosova. To su zakoni koji proizilaze iz paketa Martija Ahtisarija, a koji su po ubrzanoj proceduri usvojeni u Skupštini Kosova nakon proglašavanja nezavisnosti. Do danas, kada je na snagu stupio Ustav Kosova, zakone je prema Ustavnom okviru proglašavao šef UNMIK-a. Reagujući na ovaj čini predsednik Tadić je izjavio da Srbija neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prihvatiti proglašenje ustava i da Kosovo ostaje naša južna pokrajina, dok je premijer Koštunica zatražio da se sazove sednica Skupštine Srbije koja će proglasiti ovaj ustav ništavnim.

Tadić: Ne priznajemo proglašenje ustava

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija ne prihvata proglašenje Ustava Kosova kao pravnu činjenicu, i najavio je da će Srbija tražiti nastavak pregovora o budućnosti Kosova.

"Mi smo spremni da se vratimo za pregovarački sto i na tome ćemo insistirati na svim međunarodnim forumima. To će biti naša strategija i naš odgovor na proglašenje nelegalne takozvane države Kosovo i Metohija, tačnije države Kosovo", rekao je Tadić novinarima u Domu skupštine posle otvaranja Svetskog kongresa međunarodnog instituta za štampu (IPI).

Tadić je istakao da je proglašenje Ustava Kosova politički događaj sa štetnim posledicama koji za Srbiju "pravno ne važi".

"Srbija vidi Kosovo kao svoju južnu pokrajinu i brani svoj integritet mirnim sredstvima, upotrebom diplomatije, a ne sile", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je apelovao na sve međunarodne poslenike i one koji imaju autoritet i snagu na Kosovu da se održi mir i zaštite životi svih koji žive na Kosovu, a posebno da se zaštite Srbi i njihove svetinje na Kosovu.

Koštunica: Sazvati Skupštinu Srbije

Neophodno da se Narodna skupština hitno sastane, kako bi Srbija pre sednice Saveta bezbednosti UN donela jasnu odluku da ne prihvata misiju Euleks, ocenio je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u današnjoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

"Pošto je cilj misije Euleks da na osnovu odbačenog Ahtisarijevog plana sprovede nezavisnost Kosova, očigledno je da je ova misija direktno suprotna i Rezoluciji 1244 i Ustavu Srbije", naglasio je Koštunica.

Prema rečima Koštunice, Skupština istovremeno treba da poništi protivpravnu odluku o proglašenju ustava Kosova, jer Srbija ne prihvata da se na njenoj teritoriji stvara nova albanska država.

"Srbija na osnovu odluka Narodne skupštine mora da obavesti generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i Savet bezbednosti da nismo saglasni i da se protivimo legalizaciji protipravne misije Euleks i da je Narodna skupština poništila akt o proglašenju ustava Kosova", istakao je Koštunica.

Jeremić: Ustav Kosova nema nikakav značaj za nas

Proglašenje Ustav Kosova nema nikavu pravnu važnost i težinu za Srbiju, kao ni bilo koji akt koji proizilazi iz jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je danas ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Što se tiče građana Srbije gde god oni živeli, u našoj južnoj pokrajini ili van južne pokrajine, on nema nikakvo značenje. Na celoj teritoriji Srbije sprovode se Ustav i zakoni Srbije, a u okviru južne pokrajine, u skladu s rezolucijom 1244, imamo UNMIK, međunarodno civilno prisustvo i nema govora o promeni mandata tog prisustva", izjavio je televiziji B92 Jeremić.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Priština može da organizuje "kakve god političke manifestacije", ali da one za Srbiju nemaju nikakvu težinu.

Šta piše u ustavu?

Zvanično proglašenje stupanja na snagu Ustava obeležiće potpisivanje Ukaza o proglašenju 40 zakona koji proizlaze iz paketa međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Prema Ustavu, Kosovo je parlamentarna republika, u kojoj su jasno razdvojena ovlašćenja i odgovornosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Kosovo je definisano i kao multietničko društvo, u kojem se vlada na demokratski način, uz puno postovanje i vladavinu zakona, putem zakonodavnih, izvršnih i sudskih institucija, piše u Ustavu Kosova.

U Ustavu se navodi da se ostvarivanje političke vlasti na Kosovu zasniva na jednakosti svih građana, uz puno poštovanje osnovnih ljudskih prava koja su međunarodno garantovana.

Ustav sa svim odredbama Ahtisarijevog plana

Ustavom se garantuje i učešće pripadnika svih zajednica u političkom životu Kosova i u njega su uključene sve odredbe Ahtisarijevog plana.

Stupanjem na snagu Ustava, institucije Kosova formalno pravno preuzimaju sve državne funkcije i ovlašćenja, sem onih koje prema predlogu Ahtisarija, ostaju u nadležnosti misije EU - u oblasti pravosuđa i policije.

Ustav predviđa i savetodavnu i izvršne funkcije Međunarodne civilne kancelarije i Visokog predstavnika EU za Kosovo koji ima za zadatak da nadgleda ostvarivanje Ahtisarijevog paketa.

Do stupanja na snagu novog Ustava, najviši ustavno-pravni akt na Kosovu je bio Ustavni okvir koji je Skupština Kosova usvojila 15.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.