Uskoro trgovinski sporazum?

Izvor: B92, 04.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro trgovinski sporazum?

Đelić (FoNet)

Beograd, Brisel -- Božidar Đelić očekuje da će Evropska komisija 15. septembra na sednici Saveta ministara odblokirati trgovinski sporazum sa Srbijom.

Potpredsednik Vlade je za B92 najavio i da bi rasprava o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko parlament ne odluči drugačije, mogla biti završena sutra, a parlament bi o ovom sporazumu mogao glasati sledeće nedelje.

Đelić je rekao da jedan od ciljeva Vlade ostaje da do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraja ove godine Srbija bude stavljena na "belu šengensku listu".

Za ukidanje viznog režima ključan je izveštaj Evropske komisije o Srbiji, najavljen za novembar, a do tada Skupština Srbije treba da usvoji 44 zakona. Đelić je ocenio da nije nerealno ispuniti te uslove, ali samo ukoliko rad parlamenta bude odblokiran.

Đelić: Ogromna većina za SSP

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da je uveren da će Skupština Srbije ogromnom većinom ratifikovati Sporazum o stabilizaciju i pridruživanju sa Evropskom unijom i energetski sporazum sa Ruskom Federacijom.

Đelić je na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljeno održavanje niškog Investicionog foruma, rekao da će gasni sporazum biti od izuzetnog značaja za Niš koji će praktično postati distribuitivni centar prirodnog gasa.

On je rekao da će do kraja mandata ove vlade biti završen i krak Koridora 10 od Niša do granice s Bugarskom.

Gostujući u emisiji Poligraf TV B92, potpredsednik Vlade je rekao da se nada da će velika većina poslanika glasati za ratifikaciju sporazuma sa Evropskom unijom.

Postoji mogućnost interpretacije jedne strane Sporazuma koja se tiče Kosova i Metohije u okviru iste tačke dnevnog reda, čime bi se obezbedila šira podrška u parlamentu, rekao je Đelić.

On je ponovio da je Srbija tim sporazumom ispunila svoje ciljeve u približavanju Evropskoj uniji. "Uvek se postavlja pitanje da li smo dobro pregovarali", kaže on.

"Ja sam uporedio sa onime što je dobila jedna Hrvatska i možemo da kažemo da smo mi, bar što se tiče poljoprivrede, za jednu podosta veliku nijasnu bolje prošli zato što veći broj proizvoda ima veću dozu zaštite", kaže on.

"Istovremeno, uspeli smo da u domenu industrije obezbedimo zaštitu za ono što je za nas važno. Isto tako da, kad pogledamo javne nabavke, odmah dobijemo tretman domaćeg lica za naše ponuđače na tržištu EU", kaže on.

Đelić kaže da će biti "izuzetno srećan" ako Srbija polovinom 2009. godine dobije status kandidata za Evropsku uniju.

Solana: Nema novih uslova

I visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana uveren je da će privremeni trgovinski sporazum EU-Srbija biti "vrlo uskoro primenjen".

"Ne mogu reći tačan datum, ali će privremeni trgovinski sporazum vrlo uskoro biti spreman" da stupi na snagu, objasnio je Solana u izjavi agenciji Beta osvrćući se na susret sa najvišom delegacijom Srbije u Briselu.

On je to rekao na molbu da kaže da li je realno očekivati da bi šefovi država EU takvu odluku mogli doneti na sastanku 15. septembra.

"I početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija će, takođe, vrlo brzo uslediti", rekao je on.

Zamoljen da precizira da li misli da će i Holandija (zbog ocena o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu) dati saglasnost za odluku ministara EU 15. septembra da se stavi na snagu privremeni trgovinski sporazum EU-Srbija, Solana je ponovio da je "vrlo siguran da će privremeni trgovinski sporazum biti primenjen vrlo uskoro".

"Početak procesa ratifikacije je takođe važan, ali je najznačajnije da privremeni sporazum stupi na snagu. A imam osećaj da će se to vrlo brzo dogoditi", rekao je Solana.

"Srbija sada ima novu, proevropski opredeljenu vladu i želi da produbi odnose s Evropskom unijom i mi smo apsolutni rešeni da napredujemo u tom pravcu", dodao je on.

Solana kaže da "nema novih uslova Srbiji za približavanje Uniji".

On je tako odgovorio na pitanje da li se Srbiji sprema novi politički uslov za integraciju u EU, budući da je šef francuske diplomatije Bernar Kušner izjavio da Srbija, ako želi da se približi EU, mora da odustane od namere da od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje da li je proglašenje nezavisnosti u Prištini bilo legalno.

Na pitanje neće li iskrsnuti uslov da Beograd na neki način prizna samostalnost Kosova kad Srbija dođe do ulaska u članstvo EU, Solana je odgovorio da "takav uslov ne postoji".

Jedini uslovi su, podvukao je, "merila iz Kopenhagena" o delujućoj demokratiji i efikasnoj tržišnoj privredi, kao i puna saradnja s Haškim sudom.

"Mi možemo dati svoje mišljenje nekoj zemlji o nekom pitanju važnom za nju i za nas. Ali to nije preduslov ili dodatni uslov za njeno približavanje Uniji", rekao je Solana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.