Izvor: B92, 04.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usaglašen predlog rezolucije

Beograd -- Tekst rezolucije usaglasile SRS, DSS-NS i SPS, a izmenjen je samo u nekoliko tehničkih detalja u odnosu na prvobitni.

Prema predlogu rezolucije, parlament će pozvati EU da "jasno i nedvosmisleno" potvrdi celovitost državne teritorije Srbije, kao uslov za nastavak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. "Srbija će pregovarati o prijemu u članstvo EU ukoliko Unija ispuni ovaj, najmanji mogući, zahtev države Srbije", navodi se u usaglašenom tekstu dokumenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U usaglašenom tekstu Evropska unija je izbačena iz naziva predloga rezolucije, koja se sada zove "Rezolucija Narodne skupštine Republike Srbije o zaštiti teritorijalnog integriteta Republike Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama".

U predlogu SRS bio je dodatak "posebno Evropskom unijom".

Rezolucijom se osuđuje "protivpravna odluka EU" o slanju misije Euleks na teritoriju Srbije, u pokrajinu Kosovo i Metohija, i konstatuje da je EU prekršila osnovne prpincipe međunarodnog prava.

"Protivpravnim slanjem misije EU pokušava da pruži legitimitet i policijsko-civilnu podršku jednostrano proglašenoj lažnoj državi Kosovo".

Skupština, predlaže se u dokumentu, poziva EU da povuče odluku o slanju misije EULEKS, a zemlje članice EU, koje su priznale jednostranu nezavisnost, da tu odluku ponište.

U predlogu rezolucije konstatuje se da su Srbija i EU ostvarile značajan napredak u saradnji.

Navodi se i da, imajući u vidu da je EU poslala misiju na teritoriju Srbije, a veliki broj članica Unije priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, poslanici moraju da upozore EU da samo "celovita Srbija u njenim međunarodno priznatim granicama može, hoće i želi da učestvuje u evropskim integracijama".

Zbog toga se od Evropske unije zahteva da potvrdi celovitost Srbije i zaključuje da je Skupština Srbije odlučna u zaštiti ustavnog poretka i uverena da samo mir i poštovanje teritorijalnog integriteta evropskih država može doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu i u Evropi.

U tekst rezolucije dodat je novi pasus u kome se navodi da parlament konstatuje da "Srbija saglasno Ustavu Srbije, samo kao celovita država sa pokrajinom Kosovom i Metohijom, kao svojim sastavnim i neotuđivim delom, može zaključivati sporazume sa EU".

Skupština, takođe, treba da konstatuje da je Srbija kao celovita država punopravan član Ujedinjenih nacija i OEBS-a i da u trima najvažnijim organziacijama - UN, OEBS-u i EU može biti član samo u punoj teritorijalnoj celovitosti, sa svojom pokrajinom Kosovom i Metohijom.

Podsetimo, predlog ne podržavaju Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno-demokratska partija i poslanici manjinskih stranaka, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.