Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uredba o civilnom služenju vojske

Beograd -- Savet ministara Srbije i Crne Gore doneo je Uredbu o civilnom služenju vojske, koja će stupiti na snagu 15. oktobra. Savet ministara je u saopštenju istakao da su humanitarne i socijalne institucije, kao što su zdravstvene i spasilačke ustanove i organizacije za rehabilitaciju invalida, dužne da izvrše potrebne pripreme kako bi prihvatile one koji iskoriste pravo na prigovor savesti da ne služe vojni rok pod oružjem. Predviđeno je da civilno služenje vojnog roka traje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 13 meseci.

Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za ljudska prava ocenio je da je ta Uredba napredak u reformi Vojiske Jugoslavije i da je civilno služenje vojske jedna od obaveza koje je naša zemlja preuzela pristupanjem u Savet Evrope. "Reč je o uredbi kojom se napokon kod nas uvodi civilna služba, kao jedna od opcija, odnosno modaliteta, kojom građani umesto da služe vojni rok u vojinim jedinicama imaju mogućnost da svoju vojnu obavezu zamene služenjem u civilnim usanovama poput bolnica, vatrogasnih brigada, različitih domova za smestaj nezbrinute dece, centara za rehabilitaciju invalida i tako dalje. Ovo je zaista jedna sjajna vest za, pre svega, septembarsku klasu s obzirom na to da je JUKOM poslednjih nekoliko nedelja primio čak više stotina poziva gde su budući regruti, sada već prigovarači savesti koji će moći da ostvare svoje pravo, napokon i formalno dobili tu mogućnost koja do sada nije postojala u našem zakonodavstvu u prošlosti", rekao je on. Dejan Milenković navodi da trenutni Zakon o Vojsci neomogućava još šire ostvarivanje prava na prigovor savesti. Inače, JUKOM je još 2001. godine podneo saveznom parlamentu inicijativu sa potpisima 30.000 građana za uspostavljanje civilne službe.

Milenković kaže da se ta služba obavlja u svim onim organizacijama koje obavljaju delatnosti od opšteg interesa. "U pitanju su bolnice, centri za rehabilitaciju invalida, vatrogasne brigade, gerontološki centri, ali i fakulteti, škole, javna preduzeća, komunalne službe, gradsko zelenilo, a nekada čak i sudovi i pojedina ministarstva, kaže Milenković. "To ne mora da su uvek laki poslovi. Poslovi kao što su, na primer, staranje o invalidima ili teškim bolesnicima, ili slično, nije ni malo lak. Ne može se ni tumačiti da je civilno služenje vojnog roka jedan od načina izbegavanja vojne obaveze. Civilna služba sa sobom donosi određene obaveze i odgovornosti", rekao je Milenković.

Milenković kaže i da Uredba o civilnom služenju vojnog roka utvrđuje i "zaštitne mehanizme", kada su u pitanju oni koji tokom prigovora savesti radnu obavezu ne obavljaju u skladu sa predviđenim pravilima ustanova u kojima se nalaze. "Ta zaštitna odredba predviđa da lice koje ne obalja službu ili lice koje je u vršenju službe bilo sklono nasilničkom ponašanju ili tuči, može biti praktično izbačen sa vršenja civilnog služenja, odnosno može biti prebačeno na redovono služenje vojnog roka", rekao je Milenković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.