Uklonjeni svi tragovi crkve Svete Trojice u Đakovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjeni svi tragovi crkve Svete Trojice u Đakovici

BEOGRAD/ZVEČAN - Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve upozorila je danas na pogubno stanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i posebno ukazala na porušenu crkvu Svete Trojice u Đakovici čiji su tragovi potpuno uništeni.

Prema saopštenju eparhijske Kancelarije za baštinu, poslednji snimci načinjeni 22. juna 2009. godine potvrđuju da je lokacija crkve Svete Trojice u centru Đakovice pretvorena je u park i da ne postoje tragovi da je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tom mestu ikada postojao pravoslavni hram.

Bio namenjen stradalima za otadžbinu

"Učinjeno je veliko bezakonje, uzurpirano je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i promenjena je namena građevinskog zemljišta", kaže se u saopštenju u kome se navode podaci koje je prikupila Kancelarja za baštinu i predstavila na godišnjem sastanku sveštenika Eparhije raško-prizrenske.

U toj prezentaciji sa sastanka održanog 7. avgusta ove godine u Zvečanu, podseća se na značaj ove pravoslavne crkve čija je gradnja počela 1936. godine pod pokroviteljstvom kraljice Marije Karađorđević.

Ovaj hram Slobode sa Spomen-kosturnicom za stradale u ratovima od 1912-1918. godine, bio je namenjen onima "koji ne žališe svoje živote za spas svoje domovine."

U tri naleta

Prema dokumentima iz arhive Eparhije raško-prizrenske, hram Slobode porušili su ateisti na Savindan 1949. godine, a svetinja je obnovljena devedesetih godina 20. veka.

Hram u centru Đakovice ponovo je porušen u noći između 24. i 25. jula 1999. godine, u novom talasu uništavanja srpskih svetinja - posle dolaska međunarodne zajednice na Kosovo i Metohiju.

Ostaci porušene svetinje u Đakovici razneti su sa lokacije, a zvonici crkve sravnjeni su sa zemljom 17. marta 2004. godine kada je u jednom danu izvršen pogrom nad ukupno 34 srpske svetinje na Kosovu i Metohiji kada je izvršeno čišćenje lokacije.

Mašine ne licu mesta

Podseća se, takođe, na saopštenje Eparhije raško-prizrenske od 26. septembra 2007. godine u kome se upozorava da se nastavlja "zatiranje srpskih tragova na Kosovu i Metohiji i da su na lokaciji hrama Slobode u Đakovici prisutne građevinske mašine koje svakodnevno raščišćavaju ostatke zavetnog hrama".

U zvaničnom odgovoru vlasti stajalo je da je "građevinska mašina uklanjala smeće i pored smeća i preostale ostatke šuta od porušenog hrama".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.