Izvor: Glas javnosti, 24.Apr.2010, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Šibenčanin pod sumnjom da je porušio srpski spomenik

ZAGREB - Hrvatska policija uhapsila je osobu koja je uništila spomenik srpskim civilima pobijenim nakon akcije "Oluja" 1995. godine u selu Varivode kod Knina, saopštila je policija, navodeći da je reč o 47-godišnjaku iz Šibenika.

Policija je saopštila da je spomenik porušen u noći između četvrtka i petka i da će protiv uhapšenog biti podneta krivična prijava zbog krivičnog dela uništenja i otuđenja tuđe stvari, koje se dovodi u vezu sa zločinom iz mržnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Taj vandalski čin najoštrije je osudila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, kao i predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac, koji je juče posetio to selo.

Prilikom posete Varivodama, Pupovac je položio cveće na mesto krsta i poručio da od policije i tužilaštva očekuje da što pre pronađu i kazne počinioce tog vandalskog čina, ali i počinioce zločina u Varivodama i susednom selu Gošići mesec dana ranije.

"Ovde je, na svom kućnom pragu, ubijeno devet staraca od 60 do 85 godina, koji nikom nisu predstavljali opasnost, kao ni onih sedmoro staraca u Gošićima. Krajnje je vreme da počinioci odgovaraju za ovaj zločin", izjavio je Pupovac.

Reagujući na pisanje pojedinih medija koji su uništenje spomenika i odnošenje table s imenima žrtava pravdali žučnim raspravama povodom preimenovanja ulica u obližnjoj varošici Kistanje, Pupovac je rekao da su takav postupak medija i takva vrsta mišljenja, takođe, skrnavljenje.

"Rasprava o nazivu ulica u mešanim sredinama je nužna, jer su tu živeli i žive i pripadnici srpske zajednice. Mnogi istaknuti Srbi ostavili su značajan trag u ovoj sredini i šire i trebalo bi da imaju svoje mesto u imenima ulica i u tome nema ništa sporno. To bi morali znati oni koji povezuju ovaj vandalski čin s provođenjem odredbi iz Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama", izjavio je Pupovac.

U sinoćnjem saopštenju, Kosorova je zatražila hitnu istragu MUP-a i drugih nadležnih organa kako bi se što pre našao i kaznio počinilac tog vandalskog akta.

Spomenik je, u organizaciji SNV i lokalnih veća manjinske samouprave, postavljen 2004. godine. Na odnetoj tabli se nalaze imena pobijenih članova porodica Berić, Dukić i Pokrajac.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.