Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovore o kreditima PTT-a potpisivao generalni direktor

Beograd -- Javno preduzeće PTT Srbije saopštilo je četvrtak da je ugovore o kreditiranju sa svim bankama potpisivao generalni direktor tog preduzeća i ističe da je kontakt sa Novom ljubljanskom bankom ostvaren bez ikakvog posredovanja bilo koga iz Narodne banke Srbije. Isplata 120 milona evra za akcije Telekomu Italija obezbeđena su iz sopstvenih izvora i kreditima uzetim kod četiri domaće banke, a kompletna dokumentacija o kreditima koje je uzimao PTT može dati na uvid javnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je PTT uzeo kredite od Vojvođanske banke, Delta banke, Poštanske štedionice i Ju garant banke, da bi italijanima isplatio dug u četiri mesečne rate od po 30 miliona evra. Kako je isplata odmicala, bilo je sve teže naći banku koja je bila spremna da PTT-u obezbedi kredit za isplatu tranši, pa je menadžment PTT-a je tražio kredite i od nekoliko stranih banaka. Od tih banaka je, kako se ukazuje, jedino je Nova ljubljanska banka ponudila prihvatljivi kredit od 30 miliona evra sa rokom vraćanja od šest meseci, uz godišnju kamatu eurolibor plus pet odsto, a kao garanciju plaćanja tražila je 14 odsto akcija Telekoma Srbije. Za traženje ovog kredita menadžment PTT-a morao je da traži saglasnost Upravnog odbora i Vlade Srbije, jer su za garancije tražene akcije Telekoma, ali do momenta kada je trebalo uplatiti četvrtu ratu takva saglasnost nije dobijena, navodi se u saopštenju. Od Ju garant banke uzeta su dva kredita. Jedan u visini od 240 miliona dinara sa kamatom od četiri odsto mesečno za prvih 15 dana i dva odsto mesečno za drugih 15 dana, kao i kredit u visini od 3,43 miliona evra sa kamatom u visini od 3,16 odsto na godišnjem nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.