Udovički: Plate u javnim preduzećima urediti boljim upravljanjem i kontrolom

Izvor: Blic, 28.Feb.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Plate u javnim preduzećima urediti boljim upravljanjem i kontrolom

Plate u javnim preduzećima uređuju se boljim korporativnim upravljanjem i boljom kontrolom, bio je danas odgovor potpredsedice Vlade Srbije Kori Udovički na zamerke opozicije što se predloženi zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ne odnosi na javna preduzeća, NBS i zaposlene u javnim medijskim servisima.

Udovički, koja je i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekla je da je tačno da mora da se uvede red u javna preduzeć, koja su “rak rana” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji, ali da bi Vlada Srbije bila daleko neodgovornija kada bi donosila mere koje taj problem neće rešiti.

“Ovim zakonom se ne regulišu plate u javnim preduzećima. Kada bi to radili išli bi dalje u centralni sistem, a ne bliže uređenoj zemlji”, rekla je Udovički u raspravi o amandmanima na taj zakonski predlog.

Javnim preduzećima, prema njenim rečima, treba da se upravlja kao da su tržišna, što i jesu, i koja moraju da imaju odličan nadzor države i građana.

Prethodno su poslanici DS i SDS kritikovali što se predloženi zakon ne odnosi na javna preduzeća, NBS i zaposlene u javnim medijskim servisima, navodeći da su javna preduzeća oblast koja najviše zahteva red.

Ocenili su i da je predloženi zakon deo demagogije vladajuće većine, te da mora biti povučen iz procedure.

Odgovor im je stigao od zamenika šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića, koji je rekao da je upravo demagogija bila glavna karakteristika starog DOS-a, a sada i novog.

Poručio im je da su upravo oni bili u obavezi da takav zakon donesu još pre 10 godina, ali da im nije politički odgovaralo da postoji zakon koji bi omogućio zaposlenima u javnom sektoru da za isti rad, iskustvo i obrazovanje primaju istu ili približno jednakku platu.

“Nije im odgovaralo, jer su na svake izbore išli pobediti pošto poto, bez obzira kakve će to ekonomske polsedice imati po državu. Ono što novi DOS neće da shvati, to je da je javni sektor u ovom zakonu definisan po standardima SB i MMF. Po tim standardima javna preduzeća ne spadaju u javni sektor”, objasnio je Martinović.

On je poručio da je vlada Aleksandra Vučića imala hrabrosti da predloži ovakav zakon, za razliku od novog i starog DOS-a, iako su znali da je on neophodan.

“Mi sad uređujemo sistem, on ne može da se uredi samo jednim zakonom i preko noći. Ovo je krovni zakon koji će nam omogućiti da imamo ono što su zaposleni u javnom sektoru godinama tražli, a bivši režim im nije dozvoljavao”, istakao je Martinović.

U raspravi je bilo i oštrih reči, pošto je poslanik SDS Blagoje Bradić u jednom momentu rekao poslaniku SNS Marjanu Rističeviću da "laže kao pas", jer se osetio prozvanim kada je Rističević uputio kritike protiv jednog direktora RFZO u Nišu.

Poslanici DS i SDS su na početku sednice tražili obrazloženje zašto se radi i nedeljom i to od 17 sati, navodeći da nedelja nije pristojno vrem za rad.

Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, a predviđa da se sve zarade obračunavaju na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata, kako bi se ostvario princip "jednaka plata za jednak rad".

Raspon koeficijenata će se, kako je navedeno, definisati posebnim zakonima, čije se donošenje očekuje nakon usvajanja ovog takozvanog krovnog propisa.

Predviđeno je i da postoji osnovna plata, koja se dobija množenjem osnovice i koeficijenta, koeficijenti će biti utvrđeni pratećim propisima, ali se osnovica određuje svake godine u skladu sa budžetom Republike za narednu godinu.

Za ceo javni sektor će, kako je navedeno, biti utvrđena jedinstvena osnovica i to zakonom o budžetu za svaku godinu, ali i uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta.

Kada je u pitanju Predlog zakona o opštem upravnom postupku, predložena rešenja podrazumevaju da državni organi i organi lokalne samouprave više neće od građana moći da traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, kao što su uverenja i razni izvodi, jer će tu obavezu imati organi i to po službenoj dužnosti.

Predlog zakona sadrži odredbu o razmeni podataka iz službene evidencije, koja se podiže na nivo načela, što će u svakodnevnom životu značiti da državni organi i organi lokalne samouprave više neće moći da od građana, pozivajući se na pojedine zakone i odredbe, traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, a službenici, koji postupaju u upravnom postupku, biće u obavezi da po zahtevu građana pribave podatake upravo iz tih evidencija i to po službenoj dužnosti.

Građani će, kada zakon bude usvojen, biti oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac.

Izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije je predloženo da Vršac, Kikinda i Pirot dobiju status grada.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državne plate su za ćate- ne važe u JP, NBS, RTS..

Izvor: Mondo, 28.Feb.2016

Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji se upravo usvaja u Skupštini Srbije, ne odnosi na javna preduzeća, NBS i zaposlene u javnim medijskim servisima. Zašto, objasnila je resorna ministarka Kori Udovički...Foto: Tanjug/ Zoran Žestić..Plate u javnim preduzećima uređuju se boljim...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.