Izvor: Blic, 09.Avg.2016, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) OKRŠAJI NA POČETKU SEDNICE Gojković Raduloviću: Nevidljivi poslanik ne može da se prijavi za reč

Sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade počinje danas u 14 sati. Nova Vlada Srbije, koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić, imaće ukupno 20 članova, uključujući i premijera. Ukupno je 16 resora, odnosno ministarstva, a tri su ministri bez portfelja.

Pročitajte još

14.13 Okršaji na samom startu: Gojković Raduloviću: Nevidljivi poslanik ne može da se pirjavljuje za reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Već na početku sednice došlo je do okršaja. Naime, predsednica skupštien Maja Gojkovićeva se obratila Saši Raduloviću, lideru pokreta Dosta je bilo, koji nešto dobacije iz sale i poručila mu:

- Nevidljivi poslanik koji nije u sali ne može da se prijavljuje za reč, poručila mu je.

14.10 Samo jedna tačka dnevnog reda

Dnevni red današnje sednice ima samo jednu tačku: Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članove vlade. Ovo je saglasnost koju je Vučić potpisao za kandidaturu za predsednika vlade:

14.08 Sednica će trajati i posle 18 sati

Gojkovićeva je najavila da će Naroda skupština danas raditi i posle 18 časova, kako bi što pre izabrali Vladu Srbije.

14.04 Počela sednica, prisutno 186 od 250 poslanika

U skupštini je počela sednica na kojoj će, posla predstavljanja ekspozea mandatara i rasprave, biti izabrana nova Vlada Srbije. Prisutno je 186 narodnih poslanika i postoje uslovi za dalji rad Narodne Skupštine Srbije, saopštila je Maja Gojković, predsednica parlamenta.

13.59 Uskoro početak sednice

Svi buduci ministri su se skupljali u jednoj sali, odakle ce zajedno krenuti na sednicu. Očekuje se da sednica uskoro počne.

13.54 Stigao i Vučić

U Skupštinu Srbije stigao je i mandatar Aleksandar Vučić.

13.47 DSS traži odlaganje sednice

Demokratska stranka Srbije zatražila je od predsednice Skupštine Maje Gojković odlaganje sednice na kojoj će se birati Vlada, a koja treba da počne u 14 sati. DSS smatra da nije na vreme zakazana sednica, da je to učinjeno tek juče, kao i da poslanicima nije dostavljen ekspoze koji će Vučić čitati. Više pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

13.41 U skupštinu stigli i Ljajić, Brnabić, Joksimović...

U Skupštinu Srbije su i ministri Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić i Jadranka Joksimović, a za njima i Ana Brnabić, Zorana Mihajlović i Vanja Udovički.

13.38 Predstavljanje ekspoze će trajati nekoliko sati

Predstavljanje ekspozea će, prema najavi mandatara, trajati više sati, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslediće glasanje.

13.34 Ovo su ministri koji su u novoj vladi ostali bez fotelje

U novoj vladi koju je predložio mandatar Vučić biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će sedmoro ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije. Više pročitajte OVDE.

13.29 Dačić: Idem da podnesem ostavku

U Skupštinu je stigao i budući potredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je, novinarima, u šali dobacio: "Idem da podnesem ostavku!", misleći na ostavku na mesto poslanika u Skupštini Srbije na koju je izabran na konstitutivnoj sednici parlamenta sa liste SPS i sa koje sada odlazi budući da je član nove vlade.

13.28 Budući ministri se okupljaju u skupštini

Budući ministri energetike i poljoprivrede, Aleksandar Antić i Branislav Nedimović, prvi su danas stigli u Skupštinu Srbije. Oni su ušli u zgradu parlament već u 13 sati, odnosno ceo sat pre zakazane sednice na kojoj će mandatar Aleksandar Vučić predstaviti svoj ekspoze, odnosno plan rada nove vlade.

Pola sat posle njih i stigao je Zoran Đorđević, novi-stari ministar odbrane, koji je početkom februara na toj funkciji zamenio Bratislava Gašića, smenjenog zbog uvrede novinarke.

Pročitajte još

13.27 Ovo su ministri koje je Vučić predložio

Nova Vlada Srbije imaće 19 ministara, od kojih su troje bez portfelja, a ukupno 20 čanova sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Više pročitajte OVDE.

13.25 Tajno glasanje, osim...

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom Republike Srbije. Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

Vučić je juče rekao da je prethodna vlada bila je vlada stabilizacije političkih i ekonomskih prilika, dok će nova biti vlada napretka.

13.20 Dobro došli u Blog uživo!

"Blic" će iz minuta u minut pratiti izlaganje ekspozea mandatara za sastav nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije. Sednica parlamenta, na kojoj će mandatar predstaviti ekspoze, trebalo bi da počne oko 14 sati.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nastavak sednice Skupštine Srbije u 10 sati

Izvor: Beta, 09.Avg.2016

Mandatar Aleksandar Vučić završio je u utorak uveče izlaganje ekspozea koje je trajalo skoro šest časova.Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nakon toga odredila je pauzu do sutra do 10 časova, kada će početi rasprava.Vučić je na kraju izlaganja zahvalio svim ljudima koji su bili u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.