UN osudile nasilje u Jemenu

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2011, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN osudile nasilje u Jemenu

22.10.2011. -

SB UN je u petak, 21. oktobra usvoio odluku u vezi sa događajima u Jemenu. Za dokument, koji osuđuje nasilje u toj arapskoj zemlji, glasalo je jednoglasno svih 15 članica SB UN. U odluci se ne pominju neke sankcije ili druge mere prema jemenskom rukovodstvu, međutim, ona poziva vladu i opoziciju da se što pre dogovore o predaji vlasti u zemlji u skladu sa planom koji je ranije razradio Savet država Persijskog zaliva.

U skladu sa putnom kartom međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << posrednika predsednik Jemena Ali Abdala Saleh mora da napusti svoj položaj u toku 30 dana posle potpisivanja sporazuma o primirju i preda punomoćja potpredsedniku. Za uzvrat šefu države, koji je u junu preživeo atentat, pružaju garancije bezbednosti. Sam Saleh je više puta kazao da je spreman da potpiše takav sporazum, ali je dugo to izbegavao navodeći različite razloge. Poslednji pregovori između vlasti i opozicije u septembru su propali. Saleh je odbio da učestvuje u njima, a opozicioa nije htela da vodi dijalog s njegovim zamenikom. Radi uspostavljanja dijaloga se jemenska opozicija obratila posredništvu Rusije. Njena delegacija je uoči razmatranja odluke o Jemenu u SB UN posetila Moskvu, gde se srela sa Sergejem Lavrovim. Šef MIP RF je uverio jemenske političare da je Moskva uvek istupala za što skorije regulisanje unutarjemenskog konflikta te je spremna da pruži tom procesu sveobuhvatanu pomoć. Predstavnici opozicije su sa svoje strane istakli da kategorično istupaju protiv stranog mešanja silom u poslove Jemena, te su uvereni da Rusija može da odigra važnu ulogu ne samo u rešenju današnjih problema Jemena, već i u njenom budućem razvoju. Lider opozicije, šef Jemenske socijalističke stranke Jasin Said Naoman je rekao.

Zadovoljni smo rezultatima ove posete. Nismo došli samo radi rešavanja današnjih problema. Težimo da razvijamo odnose s Rusijom i u budućnosti, jer ova velesila igra znatnu ulogu na međunarodnoj sceni.

Jemenska opozicija u slučaju ostavke Saleha planira usvajanje novog ustava i promenu državnog uređenja - predsedničku republiku za parlamentarnu. Ona takođe računa na dijalog između svih političkih snaga po pitanju novog ureenja zemlje, mada neće biti lako uspostaviti demokratiju, - priznaje drugi opozicioner Abdel-Vahab Al-Anisi, lider stranke Islah koja se smatra bliskom Braći-muslimanima.

Što se tiče jemenskog društva, njegovih plemenskih struktura, svesni smo te situacije. Plemena su zastupljena u vlastima još od vremena carice od Sabe. S druge strane, bojeći se onog, do čega je moglo doći, pokušali smo da od početka krenemo putem političkog rešenja problema da bi to odgovaralo svim Jemencima.

Međutim, ekspert Centra arapskih i islamskih istraživanja Instituta orijentalistike RAN Boris Dolgov je istakao da uzimajući u obzir situaciju na čitavom Bliskom Istoku perspektive Jemena nisu sjajne.

Mislim da je situacija u Jemenu složenija od sirijske. U slučaju povlačenja Saleha postoji opasnost da će se Jemen podeliti na nekoliko delova, jer su u redovima jemenske opozicije prisutne različite snage, među kojima ima i radikalnih, povezanih s Al-Kaidom. Svakako, danas je situacija u Jemenu daleka od pozititvne. U bilo kom slučaju režimi dolaze i odlaze, a narod ostaje. Treba rešavati probleme polazeći od njegovih interesa.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.