Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U utorak ističe rok za odgovor na zahtev SAD za izuzeće

Beograd -- U utorak ističe rok za odgovor na zahtev SAD da SCG potpiše bilateralno sporazuma o izuzimanju američkih građana iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda, ali taj sporazum, prema najavama, 1. jula neće biti potpisan. Šef diplomatije SCG Goran Svilanović izjavio je nedavno da odgovor SCG na zahtev SAD neće biti uskoro donet i da će razgovori sa američkim ekspertima o tome biti nastavljeni. "Razgovore ćemo nastaviti sa SAD o ovom predlogu a odluka neće biti doneta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kratkom roku", rekao je Svilanović na konferenciji za novinare u Meksiko Sitiju, nakon razgovora sa meksičkim kolegom Luisom Ernestom Derbesom.

Svilanović je izjavio da odnosi SCG i SAD u proteklih nekoliko meseci konstantno napreduju i istakao da je veoma važno da SCG i dalje unapređuje odnose sa SAD. On je podsetio da je do sada bilo razgovora sa američkim ekspertima o mogućnostima za potpisivanje bilateralnog sporazuma o MKS, ali da odluka nije doneta. "U ovom trenutku mi smo vrlo zainteresovani da imamo podršku građana za nastavak saradnje sa Sudom u Hagu jer smatramo to prioritetom", dodao je Svilanović, koji predvodi delegaciju SCG u višednevnoj poseti Latinskoj Americi.

Zamenik šefa stalne delegacije Skupštine SCG pri Parlamentarnoj skupstini Saveta Evrope (SE), Radoje Prica, rekao je danas da bi odluka SCG da ne potpiše bilateralni sporazum o izuzimanju američkih državljana iz jurisdikcije Međunariodnog krivičnog suda (MKS), u Evropi naišla na pohvale.

Prica je na konferenciji za novinare po povratku iz Strazbura rekao da je na Skupštini raspravljano o pritisku koji vrše SAD na određene zemlje da potpišu bilateralni sporazum o izuzimanju americkih državljana iz jurisdikcije MKS-a u Hagu. "Nepotpisivanje sporazuma naišlo bi na pohvale, ali nije bilo reči o tome da bi se to odrazilo i materijalno", rekao je Prica. Prica je preneo reči jednog od predstavnika u SE da Evropa potpisivanje sporazuma sa SAD necehe sankcionisati, ali da će pamtiti, "da će imati mučno sećanje". Od zemalja u okruženju, Hrvatska je odlučila da ne potpiše taj sporazum i od sutra gubi pravo na 19 miliona dolara vojne pomoći. BiH, Makedonija i Albanija odlučile su da taj ugovor potpišu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.