Izvor: B92, 01.Okt.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trovanje učenika u Prištini

Priština -- U Urgentnom centru Prištine, danas popodne primljeno je oko 100 učenika osnovne škole "Hivzi Silejmani" u Kosovo Polju sa simptomima trovanja.

U Urgentnom centru i klinikama Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) je oko 100 učenika osnovne škole "Hivzi Sulejmani" na Kosovu, koji se žale na teškoće u disanju, bolove u glavi i stomaku. Direktor KBCK Idriz Uljaj je rekao da bolesnici imaju "tipične simptome upotrebe neke vrste otrova i da se obavljaju sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << analize".

Učenici su izjavili da su osetili jedan neprijatan miris, nekoliko trenutaka pre pocetka bolova u trbuhu i problemima disanja.

Policija Kosova i KFOR su pomogli u hitnom prevoženju učenika. Učenike u bolnici su posetili ministar zdravlja Aljus Gaši i ministar obrazovanja Enver Hodžaj.

"Nakon posete pacijenata i nakon razgovora sa odgovornim lekarima i ekipe koju je formiralo ministarstvo, zdravstveno stanje učenika se poboljšalo. Na osnovu podataka koje imamo veci broj učenika je pušteno iz bolnice a ostalo je 5-6 učenika na daljem lečenju", rekao je Enver Hodžaj, ministar obrazovanja u Vladi Kosova.

„Za mene kao ministar obrazovanja i Vladu Kosova definitivno jedna takva situacija je veoma teška, budući da je izazvala zabrinutost porodica ali i građana Kosova", kazao je ministra Hodžaj.

„Očekujemo rezultate 20 uzoraka krvi koji su uzeti od 20 učenika, koje će se uputiti u laboratoriju kako bi se utvrdilo da li se stvarno radi o trovanju", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.