Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trojka" završila konsultacije

London, Beograd -- U Londonu su završene još jedne konsultacije posredničke trojke sa predstavnicima Srbije i Kosova.

Ovoga puta međunarodni posrednici su juče sa Beogradom, a danas sa Prištinom, razgovarali o predstojećim direktnim pregovorima Beograda i Prištine 28. septembra u Njujorku. Delegacija Prištine je "trojki" predala dokument o budućim dobrosusedskim odnosima Kosova i Srbije nakon utvrđivanja statusa. "Trojka" se zatim sastala sa predstavnicima Kontakt-grupe, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde su rezimirani razgovori sa obe delegacije u Londonu.

U saopštenju "trojke" posle sastanaka se navodi da su oni protekli u konstruktivnoj atmosferi. Posrednici su podsetili obe strane da su se obavezale da će se uzdržati od svakog poteza ili izjave koji se mogu smatrati provokacijom.

Predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger održao je konferenciju za novinare, na kojoj je rekao da prvi direktan susret u Njujorku smatra vrlo važnim korakom.

Prema njegovim najavama, albanska i srpska strana će imati priliku da iznesu svoje stavove i diskutuju o tome. Međunarodni posrednici, po svemu sudeći, neće pokušati da sami formulišu teme razgovora, već će albanska i srpska strana dobiti priliku da govore o čemu žele, a posrednici će pokušati da stvore dijalog.

"Verujem da će dve strane imati dosta prilika da nastave sa direktnim susretima. Obe strane su izrazile spremnost da učestvuju u direktnim razgovorima. To nam stalno ponavlja delegacija iz Beograda, a od druge strane nisam čuo da se tome protivi", naglasio je Išinger.

Posle tog sastanka "trojka" bi sa obe strane razgovarala odvojeno, a zatim je za oktobar i novembar planiran niz intenzivnih direktnih susreta obe strane kako bi se to vreme najbolje iskoristilo do 10. decembra, odnosno kraja pregovora.

"Da je ovaj proces jednostavan ne bi bilo potrebe za međunarodnom posredničkom trojkom. Takođe je očigledno da šanse za uspeh trojke nisu velike. Međutim insistiram na tome da šansa postoji. Treba iskoristiti svaki mogući minut do 10. decembra kako bi uspeli da ubedimo obe strane da je sporazumni dogovor najbolje rešenje", rekao je Išinger.

Podsetimo, posredničku trojku čine predstavnici EU, Rusije i SAD Volfgang Išinger, Aleksandar Bocan Harčenko i Frenk Vizner.

Iznet dokument Prištine

Jeremić: Neprihvatljivo

Zvanični Beograd na ponudu Prištine reagovao je samo sat vremena kasnije i to u Londonu. Naime, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je taj ugovor neprihvatljiv za Srbiju.

"Mi ne vidimo budući odnos Srbije i Kosova kao odnos dve nezavisne države. Treba se skoncentrisati na pregovore kako bi se našlo kompromisno rešenje", rekao je Jeremić.

Prethodno je održan sastanak međunarodne posredničke trojke sa pregovaračkim timom iz Prištine.

Poput Beograda, i Priština je iznela svoj predlog, ali se on ne odnosi na status Kosova, već na rešavanje tehničkih pitanja između Srbije i Kosova u budućnosti.

Svoj današnji boravak u Londonu kosovski Albanci su iskoristili kako bi posredničkoj trojci uručili predlog ugovora o dobrosusedskim odnosima između Srbije i Kosova kao nezavisnih država.

Predsednik Kosova Fatmir Sjediju ponovio je da Prištine ostaje pri stavu da je prihvatljiv jedino plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti i da pregovori treba da budu posvećeni uređenju odnosa između Beograda i Prištine posle nezavisnosti.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo predstavili važan dokument o prirodi prijateljskih odnosa između Srbije i Kosova, kao dve suverene i nezavisne države", kaže on.

"Kosovo ne može da zaboravi tragične događaje iz naše prošlosti, ali smo spremni da se okrenemo prijateljskim odnosima između dve zemlje u budućnosti", rekao je Sejdiju.

"Smatramo da bi normalizacija odnosa trebalo da počne rešavanjem sudbine nestalih, stvaranjem uslova za povratak izbeglica i regionalnom saradnjom. Naše opredeljenje za nezavisnost je za nas početak i kraj ovih pregovora i smatramo da će nezavisnost doneti stabilnost i na Kosovu i u regionu", kaže on.

Premijer Kosova Agim Čeku je ponovio da Kosovo mora da bude nezavisno.

"Uložićemo mnogo truda da do toga dođe preko Saveta bezbednosti ili u koordinaciji sa našim saveznicima. Ali na kraju svega, ostvarićemo naš cilj. Diplomatski proces će jednog dana morati da se završi i Kosovo mora da dobije nezavisnot. A to će morati da se dogodi vrlo brzo nakon 10. decembra, kazao je Čeku.

Sadržaj predloga Prištine

Kancelarija predsednika Kosova Fatmira Sejdiua saopštila je danas detalje dokumenta o budućim odnosima Kosova i Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, izdatom nakon sastanka u Londonu, u dokumentu se navodi da Priština buduće odnose sa Srbijom želi da bazira na dobrosusedskim odnosima dve države.

Odnosi treba da se baziraju i na saradnji na pitanjima od obostranog interesa, potpunoj zaštiti manjina na Kosovu, napretku u rasvetljavanju sudbine nestalih lica i povratku raseljenih.

Priština, takođe, navodi da saradnju sa Beogradom želi i u "realizaciji zajedničke vizije za integrisanje u Evropu".

"Cilj ovog Memoranduma je promovisanje mira, prijateljstva i saradnje Kosova i Srbije da bi se promovisala stabilnost, demokratija i napredak za sve", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da će u međusobnim odnosima Kosovo i Srbija poštovati sledeće principe: međusobnu saradnju na suverenosti i teritorijalnom integritetu, odustajanje od upotrebe ili pretnje silom za rešavanje spornih pitanja, poštovanje ljudskih prava i prava građana, uključujući potpunu zaštitu etničkog, jezičkog, religioznog i kulturnog identiteta svih pripadnika manjina.

Poštovaće se i sloboda kretanja ljudi i kapitala, kao i saradnja i dijalog oko pitanja od zajedničkog interesa.

U dokumentu se navodi da bi ugovor stupio na snagu kada ga ratifikuju Kosovo i Srbija, kao i da bi potom bio predat Ujedinjenim nacijama.

"Trojka da odbaci predlog Prištine"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić pozvao je članove pregovaračke "trojke" da odbiju predlog Prištine da se na pregovorima raspravlja o dokumentu o budućim odnosima Kosova i Srbije.

On je rekao da se srpska strana "drži teme pregovora" i da je zbog toga predložila pet osnovnih tema jer ne želi da oktobar i novembar proteknu u, kako se izrazio, simulaciji pregovora.

Istovremeno, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je danas u razgovoru sa savetnikom za spoljnu politiku britanskog premijera Sajmonom MekDonaldom ocenjeno da je proces utvrđivanja budućeg statusa Kosova u kritičnoj fazi i da je potrebno dati šansu pregovorima.

"Da bi se ostvario kompromis potrebno je da obe strane učine nekakve ustupke, ali Srbija ne može učiniti ustupke vezane za suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Jeremić posle razgovora sa MekDonaldom u sedištu britanske vlade.

Jeremić je rekao da Beograd "ne vidi budući odnos Srbije i Kosova kao dve nezavisne države" i dodao da je Beograd decenijama izložen pritiscima da Kosovo dobije nezavisnost.

"Mnogo je pritisaka sa svih strana. Potrebno je ostati miran, gledati na ovaj proces u strategijskom karakteru. Jedini strategijski karakter je evropska integracija Zapadnog Balkana", ocenio je Jeremić.

Beograd dao pet predloga tema

Sinoć su s međunarodnim posrednicima razgovarali predstavnici Beograda. Državni tim Srbije predložio je "trojci" pet tema za direktne pregovore Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije 28. septembra u Njujorku, izjavio je posle sastanka ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Prva tema je postizanje međunarodnog sporazuma o statusu Kosova koji bi podržao suštinsku autonomiju pokrajine u okviru Srbije.

Druga tema bila bi konkretna podela nadležnosti između Srbije i Kosova. Slede ekonomska pitanja, odnosi Kosova s međunarodnim finansijskim organizacijama i regionalnim inicijativama, kaže Samardžić.

Poslednja tema koju Beograd predlaže za direktne pregovore je prisustvo međunarodne zajednice pod okriljem Ujedinjenih nacija, kroz civilno i vojno angažovanje, kojim bi se obezbedila primena rešenja za status.

Zvanična Priština nije želela da komentariše juče predstavljen predlog srpske strane da se sledeće nedelje u Njujorku razgovara o pet konkretnih pitanja koja treba da budu rešena u skladu sa srpskim predlogom o suštinskoj autonomiji.

"Nemam neki konkretan komentar, videćemo se u Njujorku”, rekao je Sejdiju.

Lider opozicione stranke ORA Veton Suroi takođe nije želeo da spekuliše oko predloga Beograda, ali je priliku u Londonu iskoristio da uputi zahtev Beogradu.

"Mi bi smo voleli da Beograd pokaže dobru nameru, dobru volju, tako što će pozvati kosovske Srbe da izađu na predstojeće izbore. Ne možete tražiti da gradimo mostove, a da u isto vreme pozivate Srbe da ne učestvuju na izborima", rekao je on.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je posle sastanka da će predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica predvoditi delegaciju Beograda na direktnim pregovorima s delegacijom Prištine u Njujorku.

"S nadom i umernim optimizmom očekujemo početak direktnih pregovora u Njujorku i verujemo da tada počinje nova ključna faza pregovaračkog procesa", rekao je Jeremić.

"Zaboravljene žrtve"

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije saopštilo je da je sa ogorčenjem i nevericom primilo vest da je državni vrh Srbije u Londonu posredničkoj trojci predložio pet tema za pregovore, ali ne i temu kidnapovanih i ubijenih Srba.

Ocenjujući da se ta tema godinama ignoriše, Udruženje postavlja pitanje zašto je diskriminisano i zašto su žrtve zaboravljene i traži sastanak s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.