Tri liste Bošnjaka zajedno formiraju savet

Izvor: Blic, 24.Sep.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri liste Bošnjaka zajedno formiraju savet

Vlada Srbije namerava da predstavnicima tri liste Bošnjaka ponudi da zajedno formiraju Nacionalni savet tako što bi svaka od lista imala ljude na određenim pozicijama u Savetu, saznaje "Blic". Po svemu sudeći, to neće prihvatiti lista Bošnjačke kulturne zajednice na čijem čelu je bio muftija Muamer Zukorlić.

Na poziv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, danas će u Palati "Srbija" biti održan sastanak predstavnika tri bošnjačke izborne liste radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << formiranja Nacionalnog saveta kome će, kako se očekuje, prisustvovati šef misije OEBS u Beogradu ambasador Dimitrios Kipreos. Sastanku će se odazvati predstavnici sve tri izborne liste - Bošnjačke kulturne zajednice, čiji je nosilac glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, Bošnjačka lista koju vodi narodni poslanik Esad Džudžević i Bošnjački preporod nezavisnog kandidata dr Nazima Nokića.

Bošnjačku listu, koja je na junskim izborima osvojila 13 mandata, predstavljaće Džudžević, Bošnjački preporod, koji ima pet mandata, zastupaće koordinator Seadetin Mujezinović, dok je još neizvesno ko će doći u ime Bošnjačke kulturne zajednice - muftija Zukorlić ili prof.

Mevluld Dudić, koji je početkom jula izabran za predsednika Saveta koje resorno ministarstvo ne priznaje. Bošnjačka kulturna zajednica, koja je osvojila najviše mandata, formirala je Savet uz pomoć dvojice većnika Bošnjačkog preporoda, dok su preostali većnici Preporoda i kompletna Bošnjačka lista bojkotovali konstitutivnu sednicu. U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici Tanjugu je rečeno da je Nacionalni savet Bošnjaka formiran i da oni neće prihvatiti nikakav dogovor koji bi vodio unazad. Predstavnici druge dve liste tvrde da su spremni za dogovor.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bošnjačke liste bez dogovora

Izvor: B92, 24.Sep.2010

Beograd -- Sastanak predstavnika tri bošnjačke liste o sporu oko izbora za Nacionalni savet, koji je sazvao ministar Svetozar Čiplić, završen bez dogovora... Sastanak, koji je trajao oko sat i po, održan je i na inicijativu šefa misije OEBS-a u Beogradu Dimitriosa Kipreosa...Iz Ministarstva za...

Nastavak na B92...

Bošnjaci traže dogovor za stolom

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2010

Predstavnici svih bošnjačkih lista razgovaraće u petak u Beogradu s ministrom za ljudska i manjinska prava Svetozarom Čiplićem i šefom misije OEBS u Beogradu Dimitriosom Kipreosom o formiranju nacionalnog saveta Bošnjaka. U Ministarstvu kažu da je osnova za razgovor rezultat izbora održanih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Bez dogovora o Nacionalnom savetu Bošnjaka

Izvor: Mondo, 24.Sep.2010

Razgovori predstavnika tri bošnjačke liste oko Nacionalnog saveta Bošnjaka završeni danas u Palati Srbije bez dogovora, ali s nadom da bi mogli biti nastavljeni.

Nastavak na Mondo...

Propao dogovor tri bošnjačke liste

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Sep.2010

U Sandžačkom odboru za ljudska prava iz Novog Pazara tvrde da je razgovor o sporu oko izbora za Nacionalni savet propao jer nije bilo želje da se tenzije prevaziđu, te tvrde da sastanak nije trebalo da organizuje ministarstvo koje je delom i generisalo nesuglasje u izboru

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.