Bošnjačke liste bez dogovora

Izvor: B92, Tanjug, 24.Sep.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjačke liste bez dogovora

Beograd -- Sastanak predstavnika tri bošnjačke liste o sporu oko izbora za Nacionalni savet, koji je sazvao ministar Svetozar Čiplić, završen bez dogovora.

Sastanak, koji je trajao oko sat i po, održan je i na inicijativu šefa misije OEBS-a u Beogradu Dimitriosa Kipreosa.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava je ranije saopšteno da je cilj tog sastanka nastojanje da Nacionalni savet Bošnjaka počne s radom u skladu sa rezultatima junskih izbora.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Nosilac Bošnjačke liste, narodni poslanik Esad Džudžević je za neuspeh današnjih razgovora optužio glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, za koga je rekao da je "izbegao dolazak", uprkos tome što je na junskim izborima dobio najveću podršku Bošnjaka.

Džudžević je rekao da žali zbog toga što su predstavnici Zukorlićeve Bošnjačke kulturne zajednice pokazali elementarnu nespremnost za bilo kakvu vrstu razgovora u smislu prevazilaženja situacije u Sandžaku i oko konkretnog pokušaja formiranja Saveta.

On je rekao da se nada da ovo neće biti prvi, ni poslednji, sastanak i da će, uz dobre namere nadležnih državnnih organa i međunarodne zajednice, razgovori predstavnika tri liste biti nastavljeni.

Džudžević je rekao da se nadao Zukorlićevom dolasku, ali i da je u startu imao rezervu da se muftija neće pojaviti, što je bio nagoveštaj ovakvog ishoda razgovora.

On je rekao da veruje u kompromis, uprkos prvobitnoj opciji te liste da je najbolje održati nove izbore.

Mevlud Dudić, predstavnik BKZ i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, ne isključuje mogućnost novih razgovora, uz, kako je rekao, poštovanje zakona.

"Nikada nismo bili raspoloženiji za razgovor i dogovor nego danas. I dalje smo spremni za sve vrste razgovora, ali i za poštovanje zakona", rekao je Dudić.

On je zamerio resornom ministarstvu zbog prećutnog "gaženja zakona" insistiranjem na mandatima čije su ostavke falsifikovane.

Dudić je na konstitutivnoj sednici početkom jula, koju su bojkotovali predstavnici Bošnjačke liste i Bošnjačkog preporoda, izabran za predsednika Nacioalnog saveta Bošnjaka. Savet je formirala Bošnjačka kulturna zajednica uz pomoć dva većnika od prvih pet sa liste Bošnjačkog preporoda.

Seadetin Mujezinović, koordinator Bošnjačkog preporoda, bliskog osnivaču Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću, rekao je da je od ministra Čiplića i šefa misije OEBS Dimitriosa Kipreosa zatražio da "ne zatvaraju vrata dijalogu" i da je dobio obećanje da se to neće dogoditi.

Mujezinocić je rekao da on predsavlja listu koja je u Beograd došla da pokaže jedinstvo i dobru volju za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka, ali i da je na startu razgovora došlo do nekih nesuglasica.

On se, ipak, nada da će te nesuglasice biti prevaziđene jer je to, pre svega, u interesu Bošnjaka koji su zbog toga i izlazili na junske izbore.

Mujezinović je rekao da ne želi da daje izjave koje bi na bilo koji način mogle da zaustave proces pregovara, kao i da je lista koju on predstavlja i tokom kampanje vodila konstruktivnu i afirmativnu kampanju.

Izrazivši spremnost na dogovor sa drugim dvema listama, on je kazao da je "očito da ljudi iz BKZ, imaju neke primedbe, kao i da je potrebno vreme kako bi sve što je danas rečeno "došlo na svoje mesto".

Koja lista je na kojim pozicijama

Nakon dužeg perioda podignutih tenzija, zategnutih međusobnih odnosa koji su odveli i do sporadičnih incidenata, predstavnici suprotstavljenih strana u Sandžaku došli su u Beograd na razgovor sa ministrom za ljudska i manjinska prava Svetozarom Čiplićem.

Sam ministar Čiplić je pre nekoliko dana na razgovor pozvao predstavnike sve tri bošnjačke liste koje su učestovale na nedavnim izborima za Nacionalne savete.

Na sastanku je Bošnjačku kulturnu zajednicu muftije Muamera Zukorlića predstavljao Melvud Dudić, Bošnjačku listu blisku Sulejmana Ugljanina poslanik Esad Džudžević, dok je Bošnjački preporod blizak Rasimu Ljajiću zastupao Seadetin Mujezinović.

Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića insistira na "sveobuhvatnim razgovorima o diskrimininisanju Bošnjaka", Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina je otvorena za sve opcije, "uz uslov da se isključe vera i politika", dok Bošnjački preporod traži "minimum konsenzusa".

Čiplić je ranije najavio da je cilj razgovora da Nacionalni savet Bošnjaka počne da radi "u skladu sa rezultatima izbora".

Razgovoru će prisustvovati i šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos, koji bi prema nekim očekivanjima mogao imati posredničku ulogu.

Odnosi između Beograda i Novog Pazara počeli su znatno da se zatežu tokom leta, nakon objavljivanja rezultata izbora za nacionalne savete. Na tim izborima je lista muftije Zukrolića Bošnjačka kulturna zajednica osvojila 17 mandata, Bošnjačka lista bliska Sulejmanu Ugljaninu 13, a Bošnjački preporod blizak Rasimu Ljajiću pet mandata.

Početkom jula, Melvud Dudić iz Bošnjačke kulturne zajednice izabran je za predsednika Saveta Bošnjaka, ali taj izbor ne priznaje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici navode da je Nacionalni savet Bošnjaka formiran i da oni neće prihvatiti bilo kakav dogovor koji bi vodio unazad.

Mujezinović kaže da politika Bošnjačkog preporoda ostaje nepromenjena i da su oni spremni na saradnju sa drugim dvema listama.

Isto tvrdi Džudžević, koji je rekao da je za dogovor neophodan minimum zajedničkih interesa.

Ključna uloga za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka pripada ambasadoru Kipreosu, s kojim su prethodno razgovarali predstavnici sve tri liste ili lideri stranaka koje su ih podržale.

Predsednik aktuelnog Bošnjačkog nacionalnog veća, odnosno Nacionalnog saveta Bošnjaka Sulejman Ugljanin i šef misije OEBS-a u Beogradu Kipreos saglasili su se nedavno da je u interesu Bošnjaka u Sandžaku i države Srbije da novo Bošnjačko nacionalno veće počne da funkcioniše.

Oni su pozvali nosioce triju lista da izbegnu lične motivacije, dođu do kompromisnog rešenja i obezbede da to telo bude operativno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.