Tretman useva može i za vreme policijskog časa, uz dozvolu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2020, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tretman useva može i za vreme policijskog časa, uz dozvolu

Pšenicom je u Srbiji minule jeseni posejano oko 580 hiljada hektara, od toga preko 330 hiljada hektara u Vojvodini. Proveravali smo u kakvom je stanju posejana pšenica.

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Bundalo iz Čuruga, obrađuje 12 hektara poljoprivrednog zemljišta. Pod pšenicom je posejano oko 6 hektara i to u optimalnim agrotehničkim rokovima. Kako navodi ratar Srđan Bundalo pšenica je u dobrom stanju ali napominje da je sada vreme za tretmane protiv biljnih bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i korovskih biljaka .

„Pšenica se nalazi u dobrom stanju u fazi intenzivnog porasta, pojavili su se korovi u pšenici, bolesti. Obavićemo tretman protiv bolesti i korova. Daćemo pšenici jedne optimalne uslove za razvoj, da da dobra prinos“, kaže Srđan Bundalo.

.

Ratar Goran Simetić dodaje: „Ima bolesti , rđe i septorie, zima je bila blaga. Najvaljuju neko zahlađenje i čim ono prođe primenićemo zaštitu pšenice od bolesti i korova .

Kako bi zaštita useva od bolesti, štetočina i korova bila efikasna i pravovremena, poljoprivrednici bi trebalo da se konsultuju sa stručnjacima za zaštitu bilja . Takođe se mogu informisati preko Prognozno-izveštajne službe AP Vojvodine i emisije Zelena prognoza koja se emituje na RTV Vojvodini .

U slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, tokom zabrane kretanja (radnim danima od 17:00 – 05:00 časova, vikendom od 15:00 – 05:00 časova), svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede putem elektronskog zahteva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.