Izvor: B92, 02.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražena podrška za srpske predstavnike u kosovskim institucijama

Gračanica -- Zamenik nemačkog šefa diplomatije i šef odseka za pitanja Balkana, Mihael Šefer, zatražio je u petak u Gračanici od predstavnika Koalicije Povratak i Eparhije raško-prizrenske da podrže učešće srpskih predstavnika u kosovskim institucijama i učestvuju u sprovođenju Plana za implementaciju standarda za Kosovo, saopštila je Eparhija raško-prizrenska. "Mi smo jasno osudili etničko čišćenje, međutim, nema drugog rešenja osim političkog. Početna tačka za nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesa mora biti implementacija standarda za Kosovo", rekao je Šefer.

On je naveo da će Kontakt grupa biti zadužena da pažljivo nadgleda proces implementacije standara, s tim što će se posebno razmatrati kako se Srbima i ostalim manjinama na Kosmetu može garantovati bezbednost. "Razumemo vašu opravdanu frustraciju, ali morate učestvovati u dijalogu, koji treba da se vodi na dva nivoa - Priština sa kosovskim Srbima i Priština-Beograd", rekao je Šefer.

Predstavnik britanskog Forin ofisa, Džon Soers, rekao je tokom susreta da se međunarodna zajednica ne smije ponašati kao da se poslije 16. marta ništa nije dogodilo, ali da je važno da srpska i albanska strana razgovaraju. Šef poslaničke grupe Koalicije Povratak Dragiša Krstović istakao je da međunarodna zajednica mora da preduzme radikalne korake i mere, jer verbalna osuda nasilja nije dovoljna. On je istakao da je na Kosmetu potpuno poražen multietnički koncept, jer, kako je rekao, etničko čišćenje, rušenje manastira i crkava, koje je počelo 1999. godine, predstavlja uništavanje nacionalnog identiteta srpskog naroda. Navodeći da Albanci veruju da su standardi brz put ka nezavisnosti, Krstović je poručio da Albance treba razuveriti da se standardi ne mogu simulirati lažnim predstavljanjem stvarnosti.

Član Koalicije Povratak, Oliver Ivanović, rekao je da Albanci žele da izbegnu dijalog i da po svaku cenu nametnu politiku svršenog čina i Kosovo bez Srba kao glavni argument za proglašenje nezavisnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.