Izvor: B92, 02.Jul.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomislav Nikolić u Briselu

Beograd, Brisel -- Lider SNS razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom Olijem Renom o načinima na koje EU može da pomogne Srbiji da prevaziđe posledice ekonomske krize.

Kako je saopštila Srpska napredna stranka, Nikolić je izjavio da je najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije borba za strane investicije, posebno iz Evropske unije i naveo da će se njegova partija zalagati za pojednostavljivanje pravnih procedura i garancije za sigurnost investitorima i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uložiti napor da se regionalni odnosi normalizuju.

Nikolić je rekao da je od visokih funkcionera Evropske unije dobio čvrsta uveravanja da unija ne postavlja Srbiji priznanje Kosova kao uslov za nastavak procesa integracija i ocenio da je to značajno za stvaranje poverenja građana Srbije u Evropsku uniju i nastavak pregovora o pridruživanju.

Lider naprednjaka izjavio je i da su mu evropski zvaničnici s kojima je razgovarao u Briselu preneli da će vizne olakšice za građane Srbije verovatno biti do kraja godine, najkasnije do 1. januara.

"Poruka zvaničnika EU je da će olakšica verovatno biti do kraja godine, najkasnije do 1. januara. Možda ne u potpunosti - o tome se još razgovara", rekao je Nikolić u intervjuu za nemački radio Dojče vele.

Lider SNS-a izjavio je da su sve članice EU, a posebno Karl Bilt, šef diplomatije Švedske, koja od 1. jula predsedava Uniji, razgovarale sa predstavnicima Holandije u cilju odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"EU će kao dan početka primene ŠP računati dan kada je Srbija jednostrano počela da primenjuje sporazum. To je prihvatljivo i dobro za Srbiju. Nadam se da ćemo uskoro preći na sledeću stepenicu u evrointegracijama", istakao je Nikolić.

Prema rečima lidera SNS-a, on je preneo evropskim zvaničnicima u Briselu da je Srbija mnogo uradila u procesu evrointegracija i da bi njeni građani trebalo da dobiju vizne olakšice.

Nikolić je takođe rekao evropskim zvaničnicima da u Srbiji postoji bezmalo opšti konsenzus o tome da zemlja treba da bude deo Evropske unije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vizne olakšice do kraja godine

Izvor: S media, 02.Jul.2009

Srpski reprezentativci i stručni štab na čelu sa Radomirom Antićem, sleteli su na beogradski aerodrom. Fudbalere su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali mnogobrojni novinari i dvadesetak mladjih navijača koji su mahali srpskim zastavama i razvili transparent na kojem je pisalo "Vi ste za nas pobednici"....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.