Nikolić i Ren o prevazilaženju krize

Izvor: RTS, 02.Jul.2009, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Ren o prevazilaženju krize

Tomislav Nikolić razgovarao u Briselu sa Olijem Renom i direktorom Direkcije za zemlje Zapadnog Balkana Pjerom Mirelom. Nikolić pozdravio napore EU da se realizuje projekat vizne liberalizacije za građane Srbije.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da su mu evropski zvaničnici u Briselu preneli da će vizne olakšice za građane Srbije verovatno biti do kraja godine, najkasnije do 1. januara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Lider SNS-a izjavio je da su sve članice EU, a posebno Karl Bilt, šef diplomatije Švedske, koja od 1. jula predsedava Uniji, razgovarale sa predstavnicima Holandije u cilju odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"EU će kao dan početka primene SSP računati dan kada je Srbija jednostrano počela da primenjuje sporazum. To je prihvatljivo i dobro za Srbiju. Nadam se da ćemo uskoro preći na sledeću stepenicu u evrointegracijama", istakao je Nikolić za radio Dojče Vele.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić razgovarao je u Briselu sa komesarom za proširenje Evropske unije Oli Renom i direktorom Direkcije za zemlje Zapadnog Balkana Pjerom Mirelom, saopšteno je iz SNS-a.

Tokom razgovora u sedištu Evropske komisije, Nikolić i Ren su akcenat stavili na pronalaženje načina na koji Evropska unija može da pomogne Srbiji u prevazilaženju posledica ekonomske krize.

Kako je saopšteno, Nikolić je kao najvažniji spoljnopolitički cilj istakao borbu za strane investicije u srpsku privredu posebno iz Evropske unije, jer, kako je rekao "građani Srbije žele da žive bolje, da imaju više posla i izvesniju budućnost za svoju decu".

Predsednik SNS je komesaru za proširenje preneo i stav srpskih naprednjaka da će se zalagati za "pojednostavljivanje pravnih procedura, garancije za sigurnost investitorima i napor da se regionalni odnosi normalizuju i stvori bezbedno okruženje".

U odvojenim razgovorima sa zvaničnicima Evropske komisije Nikolić je naglasio da SNS pozdravlja napore EU da se realizuje projekat vizne liberalizacije i da dođe do potpunog ukidanja viza za građane Srbije i uvođenja na "belu šengen listu".

SNS navodi da je tokom razgovora Nikolić od visokih funkcionera EU dobio čvrsta uveravanja da Evropska unija ne postavlja Srbiji priznanje Kosova kao uslov za nastavak procesa evropskih integracija.

"To je od ogromnog značaja za stvaranje atmosfere poverenja građana Srbije u Evropsku uniju i boljeg okvira za nastavak pregovora o pridruživanju", naglasio je Nikolić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.