Izvor: Glas javnosti, 15.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk: On ima „vrelu krv“

LJUBLJANA - Slovenački istoričari su juče označili kao istorijsku neistinu izjavu hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da su hrvatski partizani oslobodili deo teritorije koji danas pripada Sloveniji.

- Da hrvatske jedinice nisu oslobodile tu teritoriju (Istru do Trsta), Slovenija bi danas gledala na more sa udaljenosti od 20 kilometara - rekao je, pored ostalog, Mesić na predavanju studentima političkih nauka u Zagrebu.

Istoričar Božo Repe u listu Delo objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je čitavu operaciju oslobođenja Istre i Slovenačkog primorja izvela 4. jugoslovenska armija, „u kojoj su, naravno, bile i hrvatske jedinice pored bosanskih i onih iz drugih delova Jugoslavije, kao i prekomorske (mešovite slovenačko-hrvatske) brigade“. On Mesićevu izjavu naziva „istorijskom neistinom“, i, pored ostalog, dodaje da su „slovenačke i hrvatske jedinice u toku (Drugog svetskog) rata i na njegovom kraju veoma dobro sarađivale i međusobno se pomagale i koordinirale zajedničke akcije“.

KACIN: MORA DA SE „ZBUNIO“

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin smatra da je Mesićeva izjava „prosto neverovatna“.

- I ako ju je izgovorio zabunom ili u svojoj poslovičnoj prostodušnosti, još uvek je javna izjava najvišeg predstavnika hrvatske države - dodaje Kacin.

Daleko od toga da mi je Mesic simpatican (jos od pre njegove izjave "Ja sam svoj posao obavio; Jugoslavija vise ne postoji"), ali ovaj put je u pravu, bar delimicno. Da nije bilo Srba iz Bosne i Hrvatske i Hrvata u redovima partizanske 4. armije, ne samo Istra i slovenacko primorje, vec i sama Slovenija bi i dan danas bila u sastavu Nemacke, odnosno Austrije. Sto mi mozda oni i voleli, a ni mi ostali se ne bi ljutili. Nazalost, kako danas stvari stoje, ocekujem da sutra procitam kako su hrabri slovenacki partizani (njih svih 127) hrabo oslobodili Beograd, Nis, pa i Bec i Berlin. Cela situacija bi bila beskrajno smesna da nije zalosna. Pa zar se niko vise ne seca da je Slovenaca bilo deset puta vise u "Beloj Gardi" nego u partizanima? A i za Belu Gardu, njihovi prijatelji i saborci Nemci su izjavljivali da su na nivou grupe sumara, preslabi i neozbiljni da budu cak i vatrogasci ili lovocuvari. I sada nam oni drzi lekcije! Boze, prosvetli zabludele, a nama sto znamo daj snage da izdrzimo.

Sve je to prica za mala deca, istina je i samo ta, da bez Srbije i srpskog naroda koji je dao preko milion ipo zrtve tokom prvog svetskog rata, Slovenci, Hrvati, Bosnjaci, Crnogorci i Makedonci, danas ne bi imali svoju drzavu, jel da Srbija nije imala jednog naivno i senilnog Kraja poput Aleksandra Karadjordjevica, Srbija posle 1918 bi zauzela teritorije gde su se nalazili vecinom Srbi, a to im je bilo nudjeno, ali eto vrsili su politicko samoubistvo u ime laz i iluziju zvana "Jugoslavija". To je najveca istorijska greska u istoriju srpskog naroda. Znaci te price kako su neki partizani oslobodili Hrvatsku ili Sloveniju, to su skroz bajke. Na kraju krajeva izmedju 1941 i 1945, Srbi, su opet izgubili preko milion ipo zrtve, sto znaci preko tri miliona Srba izmedju 1914 i 1945, a rezultat svega toga je skroz UZASAN u 2009 godine.

Siguran sam da je u partizanima bio zavidan broj Hrvata?????????

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.