Ljubljana: Mesićeva izjava istorijska neistina

Izvor: Blic, Beta, 14.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana: Mesićeva izjava istorijska neistina

Slovenački istoričari su danas označili kao istorijsku neistinu izjavu hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da su hrvatski partizani oslobodili deo teritorije koji danas pripada Sloveniji.

"Da hrvatske jedinice nisu oslobodile tu teritoriju (Istru do Trsta), Slovenija bi danas gledala na more sa udaljenosti od 20 kilometara",rekao je, pored ostalog Mesić na predavanju studentima političkih nauka u Zagrebu.

Istoričar Božo Repe u današnjem izdanju lista Delo objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je čitavu operaciju oslobođenja Istre i Slovenačkog primorja izvela 4.Jugoslovenska armija "u kojoj su, naravno, bile i hrvatske jedinice pored bosanskih i onih iz drugih delova Jugoslavije, kao i prekomorske (mešovite slovenačko-hrvatske) brigade".

Slovenački istoričar Mesićevu izjavu naziva "istorijskom neistinom", i, pored ostalog, dodaje da su "slovenačke i hrvatske jedinice u toku (Drugog svetskog) rata i na njegovom kraju veoma dobro sarađivale i međusobno se pomagale i koordinirale zajedničke akcije".

"Vredno je žaljenja da se taj deo pozitivne zajedničke istorije zloupotrebljava za sadašnje političke obračune, a naročito ako je glasnik takve politike predsednik države susedne države", komentariše Repe izjave Mesića.

Grupa slovenačkih i hrvatskih istoričara je danas izrazila zabrinutost i nezadovoljstvo stanjem odnosa između dve zemlje, i pozvala vlade da nađu način da nesporazume što pre reše.

Istoričari Vasko Simoniti, Peter Štih, Peter Vodopivec, Ivo Banac, Neven Budak i Ivo Goldstein u zajedničkoj izjavi navode da se ne sme dozvoliti da "upravo naše vreme bude obeleženo sa onim, čega u slovenačko-hrvatskim odnosima nije nikada bilo".

Slovenački predsednik Danilo Tirk je za Delo kratko izjavio da u izjavi zvog hrvatskog kolege "ima vrele krvi, što mnogo ne koristi".

Tirk je dodao da zbog toga ne namerava da reaguje na svaku izjavu, jer se zalaže za ozbiljan, tolerantan dijalog, i da će se posvetiti rešavanju spora sa Hrvatskom.

Izjave hrvatskog predsednika nije želeo da komentariše ni predsednik Saveza udruženja boraca za vrednosti NOB Slovenije Janez Stanovnik, koji je, kako navodi Delo, "lično bio među onima, koji su oslobađali Istru".

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin smatra da je Mesićeva izjava "prosto neverovatna", dodajući da "i ako ju je izgovorio zabunom ili u svojoj poslovičnoj prostodušnosti, još uvek je javna izjava najvišeg predstavnika hrvatske države".

Žbogar: Slovenija će i dalje blokirati pregovore Hrvatske i EU

Ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar izrazio je nadu da neće morati da prođe cela godina do rešavanja graničnog spora sa Hrvatskom, naglasivši da je Ljubljana spremna da i dalje blokira pregovore Zagreba sa zvaničnicima Evropske unije.

"Slovenija nije država koja bi se radovala što uzrokuje probleme, ali to ne znači da ćemo pristati na svako rešenje", rekao je Žbogar i dodao da se Slovenija odlučila na blokadu hrvatskih pretpristupnih pregovora zato što želi da zaštiti svoje nacionalne interese, prenose slovenački mediji.

On tvrdi da rešenje treba pronaći u direktnim razgovorima dve države i da "u celu priču" ne treba mešati Brisel, ističući da je moguće samo ono rešenje koje je realno i prihvatljivo za obe zemlje.

Žbogar je naglasio da Slovenija ne koristi svoje članstvo u EU u graničnom sporu sa Hrvatskom i da ne želi ništa od nje da dobije na silu. On očekuje da se, pre ulaska Hrvatske u EU, bar pokrene proces rešavanja graničnog pitanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kacin: Mesić sramoti Hrvatsku

Izvor: RTS, 14.Jan.2009

Izjave predsednika Stjepana Mesića da su hrvatski partizani oslobodili Istru i Slovenačko porimorje "nedostojne jednog predsednika", izjavio slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin. Slovenački istoričar Jože Pirjevec rekao da je Mesićeva izjava delimično tačna...Slovenački poslanik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.