Kacin: Mesić sramoti Hrvatsku

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Mesić sramoti Hrvatsku

Izjave predsednika Stjepana Mesića da su hrvatski partizani oslobodili Istru i Slovenačko porimorje "nedostojne jednog predsednika", izjavio slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin. Slovenački istoričar Jože Pirjevec rekao da je Mesićeva izjava delimično tačna.

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin rekao je da su izjave predsednika Hrvatske Stjepana Mesića o tome da su hrvatski partizani oslobodili Istru i Slovenačko primorje "nedostojne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednog predsednika".

"Tim izjavama Mesić nije podvrgao ruglu Sloveniju, nego je osramotio Hrvatski i svoju funkciju", rekao je Kacin povodom Mesićeve izjave da bi "Slovenci danas gledali na more s 20 kilometara udaljenosti da nije bilo hrvatskih partizana koji su oslobodili Istru i Slovenačko primorje".

Slovenački istoričar Jože Pirjevec rekao je da je Mesićeva izjava delimično tačna, ali da ga žalosti jer se tako narušava "ratno drugarstvo slovenačkih i hrvatskih partizana i vode se sporovi oko marginalnih pitanja".

"Svađama Slovenije i Hrvatske koje nisu potrebne raduje se treća strana, znate na koga mislim", rekao je Pirjevec, dodajući da Mesića ceni kao političara "velikog formata koji je svoju veličinu pokazao i kada je otvoreno polemisao s italijanskim predsjednikom Đorđom Napolitanom o njegovim izjavama o krvoločnim Slovenima i etničkom čišćenju Istre i Slovenačkog primorja od Italijana".

Naveo da je u Četvrtoj jugoslovenskoj armiji koja je nastupala prema Trstu od 60.000 boraca bilo više od 30. 000 Hrvata, ali da je u operacijama učestvovao i slovenački deveti korpus.

Slovenačke partije nazvale su Mesićevu izjavu skandaloznom i sramotnom.

Slovenačko udruženje građana "Zavod 25. juna 1991.", koje vode Joško Joras i Marjan Podobnik, navelo je da nadgrobni spomenici oko Trsta svjedoče da su Trst oslobodili Slovenci te da hrvatski predsjednik "izvrće istorijske čiljenice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.