Timotijević: Nemaju svi zaraženi omikronom blage tegobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2022, 11:33

Timotijević: Nemaju svi zaraženi omikronom blage tegobe

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević, izjavila je danas da je najveći broj pacijenata koji dolazi u ovu zdravstvenu ustanovu nevakcinisan i da se ne može reći da je kod svih pacijenata blaga klinička slika, već ima i onih sa komplikacijama.

Timotijević je gostujući na RTS-u rekla da neki imaju i povišene temperature koje traju i po nekoliko dana, zastupljena je iscrpljenost, malaksalost, otežano disanje.

Kada je reč o upali pluća, istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da se situacija menja, da ima onih sa jednostranom ali i obostranom upalom, koji zahtevaju upućivanje u bolnice i da su to uglavnom stariji pacijenti sa pridruženim bolestima.

"Neki pacijenti se žale i na bolove u leđima, ramenima, nogama, zglobovima, u pitanju je vaskulit koji zahvata krvne sudove svih tkiva i organa", istakla je dr Timotijević.

Doktorka je ocenila da je vakcinacija jedini način da se izbegnu gužve ispred kovid ambulanti i da smo svedoci da svakodnevno raste broj pacijenata koji su zaraženi omikron sojem.

Prema njenim rečima, najviše zabrinjava to što će broj obolelih rapidno rasti u predstojećem periodu.

Govoreći o pritisku na Gradski zavod za plućne bolesti , Tomotijević je kazala da je na primer jutros za sat vremena u prostorije Zavoda ušlo oko 30 pacijenata.

Zavod je u kovid režim ponovo ušao 6. januara ,a dr Timotijević je navela da su prvi pacijenti bili mahom mlađi ljudi, zaraženi uglavnom na dočeku Nove godine, a vremenom je počela da dolazi i starija populacija, kao prvi kontakti mlađih.

Navela je i da je oko 20 odsto zaposlenih u Gradskom zavodu zaraženo, na bolovanju ili je u karantinu i da je u takvoj situaciji, uz povećan broj pacijenat, teško organizovati rad.

Njen savet pacijentima jeste da se ne leče na svoju ruku i ne uzimaju lekove koji su recimo pomogli komšiji ili rođaku, kao i da se upotrebljava terapija koju prepiše lekar.

"Dođu nam pacijenti pošto su popili antibiotike, a to je u većini slučajeva bilo bespotrebno. Tada nam je suženo manevarsko polje", objasnila je doktorka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.