Tadić  u Madjarskoj

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Madjarskoj

Predsednici Srbije i Madjarske Boris Tadić i Laslo Šoljom otvorili su danas prostorije novog Kulturnog centra Samouprave Srba u Madjarskoj.

Tadić je, obraćajući se učesnicima svečanosti, rekao da Srbi koji žive u državama članicama EU na najbolji nacin predstavljaju u Evropi srpski nacionalni i kulturni identitet.

"Ja ideju EU vidim kao veliki mirovni projekat, možda najveći u istoriji sveta, koji je prirodno nastavljen u jedan ekonomski projekat. U osnovi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << obe ideje stoji namera da se zaštiti identitet naroda koji žive u EU, a ne da se taj identitet relativizuje", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, obaveza države Srbije je da identitetu srpskog naroda obezbedi najbolju moguću promociju i zaštitu.

Tadić je naglasio da je demokratska Srbija obezbedila ostvarivanje maksimuma interesa i prava manjinama koje u njoj žive, i da isto to traži od zemalja u kojima postoji srpska manjina.

Predsednik Šoljom je u novom srpskom Kulturnom centru poručio da će madjarska svim sredstvima pomagati manjinama, koje, kako je istakao, obogaćuju madjarski identitet.

On je podsetio da manjine u Madjarskoj imaju ustavom garantovano pravo na samoupravu i kulturnu autonomiju, i izrazio zadovoljstva zbog toga što se novim zakonodavnim rešenjima prava manjina garantuju i u Srbiji.

Otvaranju srpskog Kulturnog centra u Budimpešti prisustvovala je i delegacija Srba iz Rumunije i Hrvatske.

Predsednik Tadić danas je, osim sa domaćinom, predsednikom Laslom Šoljomom, razgovarao sa premijerom Gordonom Bajnaijem, položio venac na Spomenik madjarskih heroja na Trgu heroja i učestvovao na sednici Madjarsko-srpskog poslovnog saveta.

Predsednik Tadić i njegov madjarski kolega Laslo Šoljom saglasili su se da je ulazak Srbije u Evropsku uniju preduslov stabilnog ekonomskog razvoja regiona i trajnog rešavanja pitanja nacionalnih manjina.

Razgovorom sa madjarskim predsednikom o širokom spektru tema od interesa za obe zemlje, od evropskih integracija, preko ekonomskih, pa do pitanja manjinskih zajednica predsednik Srbije započeo je dvodnevnu zvaničnu posetu našem severnom susedu.

Tadić i Šoljom podržali su inicijativu da akademije nauka dveju zemalja osnuju nezavisnu ekspertsku komisiju, koja bi ispitala sporna pitanja madjarsko-srpskih odnosa u periodu tokom i neposredno posle završetka Drugog svetskog rata.



Izuzetan napredak u srpsko-madjarskim odnosima


Tadić izjavio da je u srpsko-madjarskim odnosima u poslednje vreme načinjen izuzetan napredak i izrazio očekivanje da će dve zemlje uspešno rešiti sva preostala otvorena pitanja.

Predsednik Tadić je, na prijemu koji je u njegovu čast priredjen u ambasadi Srbije u Budimpešti, istakao da svaka zemlja i narod imaju svoje legitimne nacionalne interese, pa tako i madjarski i srpski narod, ali i da političari dveju zemalja imaju obavezu da pronadju zajedničke interese.

"Takav pristup nije važan samo zbog rešavanja istorijskih nesporazuma i pomirenja, već bi trebalo da obezbedi plodonosnu ekonomsku saradnju, razvoj, investicije i zajedničku viziju o budućnosti pod evropskim krovom", rekao je Tadić i istakao da takve bilateralne odnose moraju da gaje sve države regiona.

Predsednik Tadić je istakao da je depopulacija, odnosno smanjenje broja radno sposobnog stanovništva zajednički problem država regiona, i da je samo odgovornom politikom koja će biti fokusirana na zajedničke ekonomske interese moguće izaći u susret tom problemu.

"Politika koja nije svesna izazova koji dolaze nije dobra politika, i zato moramo sagledati kako ćemo voditi realističnu politiku u godinama koje dolaze", rekao je Tadić.

Srbija i Madjarska su, u tom smislu, prema Tadićevim rečima, danas načinile značajan korak, razmatrajući mogućnost stvaranja regionalnog energetskog čvorišta, saradnju u oblasti saobraćajne infrastrukture i transporta.

Prepreke integraciji Srbije usporavaju ulazak drugih u EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu "Nepsabadšagu" uoči posete da svako usporavanje ulaska Srbije u Evropsku uniju ugrožava stabilnost čitavog zapadnog Balkana.

"Postavljanjem prepreka integraciji Srbije, kao centralne države na zapadnom Balkanu, usporava se i ulazak ostalih država regiona u Uniju i povećava opasnost od destabilizacije tog područja", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da nastavi ubrzane reforme, da privuče nove investitore i ubrza privredni razvoj, ali da mnogo toga zavisi i od same EU.

"Nadam se da će posle irskog referenduma Unija biti u stanju da nastavi proces proširenja. Time bi Hrvatska mogla da dospe na ubrzanu traku, a smatram da će je, ukoliko ona brzo uđe u EU, slediti jedna po jedna i druge države zapadnog Balkana", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je ponovio da je prioritet vlasti u Beogradu i dalje evropska integracija Srbije i očuvanje njenog teritorijalnog integriteta.

"Srbija će se i ubuduće isključivo diplomatskim i političkim sredstvima boriti za očuvanje teritorijalnog jedinstva. Sačekajmo odluku Međunarodnog suda u Hagu, a kada ona bude doneta spremni smo da pregovaramo s albanskim rukovodiocima u Prištini o eventualnom kompromisu", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije nije želeo da prejudicira odluku Suda i da, u tom kontekstu, odgovara na čisto teorijska pitanja.

"Za nas je kristalno jasno da se etnički motivisana otcepljenja sudaraju s međunarodnim pravom. U suprotnom bi separatistički pokreti krenuli širom sveta", rekao je Tadić i dodao da zvanični Beograd "neće zaboraviti" da je i Mađarska priznala Kosovo, ali da "treba biti realan".

"Ukoliko Sud donese odluku koju očekujemo, jedna od opcija je da će neke zemlje povući svoje priznanje nezavisnosti Kosova, a nadam se da će to učiniti i naši mađarski prijatelji", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je rekao da ima vrlo dobre odnose i sa vojvođanskim političarima mađarske nacionalnosti.

"Mađarski prijatelji su tražili od nas da omogućimo formiranje nacionalnim manjinskih saveta. Veoma sam ponosan što je taj zakon donet, čime manjine u Srbiji dobijaju sva prava. I pitanje autonomije Vojvodine ćemo rešiti, a u toku je rasprava o tome koja prava će biti preneta na pokrajinu", naglasio je Tadić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić u Mađarskoj

Izvor: RTS, 12.Okt.2009

Predsednici Srbije i Mađarske Boris Tadić i Laslo Šoljom založili se u Budimpešti za rešavanje istorijskih nesporazuma i utvrđivanje činjenica iz Drugog svetskog rata. Priključenje Srbije EU je garancija da će etničke manjine ostati tamo gde vekovima žive, rekao Šoljom. Otvoren novi srpski...

Nastavak na RTS...

Tadić-Šoljom: Integracija Srbije osigurava stabilnost regiona

Izvor: EMportal, 12.Okt.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je integracija Srbije u EU jedini način da se osigura stabilnost na Zapadnom Balkanu što bi moglo da bude osnova i za privredni razvoj.

Nastavak na EMportal...

Tadić završava posetu Mađarskoj

Izvor: NaDlanu.com, 13.Okt.2009, 10:15

BUDIMPEŠTA, 13. oktobra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić završava danas dvodnevnu posetu Mađarskoj. Tadić se juče sastao sa predsednikom Mađarske Laslom Šoljomom, premijerom Gordonom Bajnaijem i predsednikom parlamenta Belom Katonom. Tadić i Šoljom su otvorili i prostorije novog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.