Tadić sa Bušom i Sarkozijem

Izvor: B92, 08.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Bušom i Sarkozijem

Peking, Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Pekingu o važnim pitanjima za Srbiju sa predsednicima SAD i Francuske.

"Američkom predsedniku Džordžu Bušu sam još jednom naglasio da Srbija nikada niće priznati nezavisnost Kosova i da nastavljamo sa traženjem kompromisnog rešenja, legalnim sredstvima, u čemu nam je potrebna i pomoć Amerike", rekao je Tadić predstavnicima srpskih medija nakon prijema koji je predsednik Kine Hu Đintao priredio za oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 100 državnika iz celog sveta u zgradi kineskog parlamenta.

On je podvukao da je taj značajni skup, u organizaciji domaćina Olimpijade, bio izvanredna prilika za unapređenje spoljnopolitičkih odnosa Srbije, precizirajući da je imao sadržajne razgovore sa predsednikom SAD Džordžom Bušom, francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem i holandskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom.

Susret i sa Fratinijem

Italijanska preduzeća su zainteresovana za investicije u puteve i energetiku u Srbiji, kazao je predsednik Srbije Boris Tadić.

On je posle prijema u zgradi kineskog Parlamenta rekao novinarima iz Srbije da je sa ministrom inostranih poslova Italije Frankom Fratinijem razgovarao o ekonomskoj saradnji i da je Fratini preneo da su italijanska preduzeća zainteresovana za ulaganje u Srbiju.

"Danas u Pekingu imamo dva skupa - sajam sporta i sajam politike, pa koristim svaku priliku da uspostavim nove kontakte u cilju unapređivanja saradnje na svim nivoima", rekao je Tadić.

On je naveo da je sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem razgovarao o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

"Bio je ovo naš prvi razgovor. Predsednik Francuske je imao razumevanja za našu poziciju i očekuje nas dalja saradnja u skoroj budućnosti po pitanju integracije Srbije u evropske tokove", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da je od holandskog premijera Belkenendea "dobio uveravanja da će se i u toj zemlji menjati stvari u odnosu prema Srbiji, koja će međunarodno pravo poštovati u svakom pogledu", rekao je Tadić.

Srpski lider naglasio je važnost razgovora tokom dosadašnjeg boravka u Pekingu, otpočetog susretom sa Đintaom.

"Ovo su veoma važni susreti u odbrani naših interesa na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija. Očekuje nas vruće leto i još vrelija jesen, ali nastavljamo našu spoljnopolitičku ofanzivu", poručio je Tadić.

Đelić: EU nas neće ucenjivati Kosovom

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da Srbija nikada neće pristati da bude ucenjivana Kosovom zarad evropskih integracija, iako, prema njegovim rečima, EU i nema nameru da Srbiju suoči sa takvim uslovima.

"Takva politika EU ne postoji niti je moguća jer Brisel nije nadležan za priznavanje ili nepriznavanje Kosova, niti EU, koja je podeljena po tom pitanju, može formulisati jedinstvenu politiku koja može biti neka forma uslova", rekao je Đelić u intervjuu listu "Standard".

Srbija, s druge strane, i pored neslaganja pojedinih krugova u EU, prema njegovim rečima, neće odustati od namere da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja tog čina od strane nekih zemalja.

"Srbija neće odustati od te inicijative i na tom slučaju pokazujemo da naša državna politika ne može biti osporena, jer je miroljubiva i jer se oslanja na međunarodno pravo i diplomatiju", istakao je Đelić.

Prema njegovim rečima, Srbija je saradnjom s Haškim tribunalom pokazala da poštuje međunarodni pravni poredak, ali isto tako očekuje da međunarodna zajednica poštuje pravo kada je reč o Kosovu.

On je istakao da ne očekuje da će inicijativa koju Srbija namerava da pokrene pred Generalnom skupštinom UN na bilo koji način uticati na primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Đelić je rekao da očekuje da Srbija bude stavljena na "belu šengensku listu" do kraja ove ili u prvoj polovini sledeće godine, ali da blokada parlamenta od strane opozicije sve to može dovesti u pitanje.

Srbija bi, kako je ocenio, status kandidata za prijem u EU mogla da dobije 15. decembra, na poslednjem samitu EU, pod predsedavanjem Francuske, ili u prvoj polovini 2009, pod češkim predsedavanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.