Tadić sa Ban Ki Munom o Kosovu

Izvor: B92, 24.Mar.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Ban Ki Munom o Kosovu

Njujork -- Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Njujorku s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o njegovom izveštaju o Kosovu i o planu u šest tačaka.

Tadić je na sastanku održanom iza zatvorenih vrata, kako se napominje u delegaciji Srbije, istakao važnu ulogu UN u sprovođenju plana u šest tačaka. Sastanak je, kako se ističe, bio konstruktivan i postignut je visok nivo razumevanja o svim pitanjima.

Tadić se sa Ban Ki Munom sastao posle sednice Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti posvećene Kosovu, koja je pokazala je koliko su i svetske sile i dalje podeljene po tom pitanju.

Na početku svog govora pred tim telom, predsednik Srbije Boris Tadić podsetio je da je bombardovanje izvedeno bez odobrenja Saveta bezbednosti.

S druge strane, kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni ponovio je stav Prištine da je intervencija NATO-a bila opravdana.

"Hteo bih da ukažem na jednu nelogičnost. Srbi su pre deset godina kažnjeni bombama, a kosovski Albanci deset godina kasnije, uprkos proterivanju Srba i paljenju njihovih kuća i crkava, bivaju nagrađeni time što je više od 50 zemalja priznalo nelegalnu nezavisnost naše južne pokrajine. Svima je jasno da 13 meseci posle nelegalno proglašene nezavisnosti na Kosovu nema države", ocenio je predsednik Srbije.

"Gospodin Tadić je omanuo. On nije predstavio broj uništenih džamija, albanskih katoličkih crkava. Nije pomenuo koliko je žrtava bilo. Podsetiću Savet bezbednosti koliko je bilo događaja koji su ubrzali, bili okidači za NATO intervenciju - masakr porodice Jašari, masakr u Račku, i širom rasprostranjena represija nad albanskim civilima širom Kosova", podsetio je ministar Vlade Kosova.

"Svi su imali svoje žrtve i ja nikada ne zaboravljam žrtve, ne samo svog naroda, već ni ostalih naroda, i zato sam ja jedini predsednik u regionu koji je uputio izvinjenje svim ostalim narodima zbog žrtava, očekujući identično izvinjenje koje treba da bude upućeno i Srbima koji su izgubili svoje najbliže", poručio je Tadić.

Jeremić: Zajednički osigurati bezbednost

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je važnost uspostavljanja dijaloga između predstavnika srpske vlasti sa misijom Evropske unije na Kosovu, jer će se samo tako obezbediti stabilnost u južnoj pokrajini.

Zajednički cilj Srbije i misije Ujedinjenih nacija na Kosovu jeste održavanje mira i stabilnosti u Pokrajini izjavio je Jeremić posle sednice SB.

"Za nas je od izuzetne važnosti da UNMIK ostane u Pokrajini, da Ujedinjene nacije obavljaju svoje dužnosti u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, kao i da se primenjuje plan u šest tačaka”, objasnio je on.

Situacija na Kosovu, prema njegovim rečima, i dalje je napeta. Jeremić smatra da kosovska strana zabranjivanjem srpskim zvaničnicima da uđu na teritoriju Pokrajine ne pomaže da se odnosi poboljšaju.

"Moramo da radimo na smanjivanju tenzije u Pokrajini. Ovo je nova faza, nakon rekonfiguracije UNMIK-a. Ništa se ne menja oko statusa, ali način na koji će međunarodna civilne trupe da deluju je drugačiji. Mi želimo da pomognemo EU i UN i da zajedno stabilizujemo stanje na Kosovu i Metohiji", zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Rasprava ambasadora Britanije i Rusije

Deset godina od bombardovanja Jugoslavije i godinu dana od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, nisu smanjene ni razlike između svetskih sila, stalnih članica Saveta bezbednosti.

Najzanimljiviju raspravu vodili su predstavnici Velike Britanije i Rusije u Savetu bezbednosti, Karen Pirs i Vitalij Čurkin.

"Akcija NATO-a bila je odgovor na humanitarnu katastrofu i represiju, gospodine predsedniče. Masakr u Račku, 800.000 proteranih ljudi, i 10.000 ljudi ubijeno - to su podaci Ujedinjenih nacija. Srbiji nije u interesu da ignoriše ove činjenice", navela je Pirsova.

"Velika Britanija osuđuje ono što se dogodilo kosovskim Srbima u 2004. Ali, tu je i ogromna razlika, gospodine predsedniče, između tog nasilja nad Srbima 2004. i smišljene politike nekadašnje Vlade Srbije prema kosovskim Albancima ’98. i ’99.", rekla je britanska ambasadorka.

"Koleginica iz Velike Britanije imala je veoma detaljnu prezentaciju događaja iz tog perioda, ali i veoma selektivnu. Primera radi, nije ni pomenula terorističke aktivnosti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Što se tiče samog bombardovanja, tokom 78 dana gađane su uglavnom civilne mete, elektrane, mostovi, civili. Upravo je tokom NATO bombaradovanja svet pričao o humanitarnoj katastrofi", naveo je Lavrov.

Detaljnije o sednici Saveta bezbednosti možete pročitati u jučerašnjoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić razotkrio lažni izveštaj Ban Đi-muna

Izvor: Glas javnosti, 24.Mar.2009

BEOGRAD - Savet bezbednosti UN održao je juče sednicu posvećenu situaciji na Kosovu i Metohiji na kojoj je razmotren redovan izveštaj generalnog sekretara UN Ban Đi-muna i njegovog specijalnog izaslanika i šefa Unmika Lamberta Zanijera. Predsednik Boris Tadić ponovio je u NJujorku da će Srbija...

Nastavak na Glas javnosti...

Ban i Tadić: Plan u šest tačaka nužnost

Izvor: Mondo, 24.Mar.2009

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun potvrdio je u razgovoru s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Njujorku, spremnost UN da nastave da se angažuju s Beogradom na primeni plana generalnog sekretara UN u šest tačaka.

Nastavak na Mondo...

Ban razgovarao sa Tadićem: Primena plana u šest tačaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2009

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun potvrdio je sinoć, u razgovoru s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Njujorku, spremnost UN da nastave da se angažuju s Beogradom na primeni plana generalnog sekretara UN u šest tačaka...Tadić i Ban su, posle današnje sednice Saveta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.