Ban i Tadić o šest tačaka

Izvor: RTS, 24.Mar.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban i Tadić o šest tačaka

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i srpski predsednik Boris Tadić razgovarali su u Njujorku o sprovođenju plana u šest tačaka, rekao je za Internet portal Radio-televizije Srbije portparol šefa svetske organizacije Brendan Varma.

"Razgovarali su o tekućem dijalogu između UN i Beograda o šest tačaka naznačenih u izveštaju generalnog sekretara iz novembra prošle godine i važnosti daljeg angažmana UN u tim diskusijama", rekao je Varma, naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će svetska organizacija i dalje ostati aktivna na Kosovu u skladu sa odredbama rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Susret srpskog predsednika i prvog čoveka svetske organizacije usledio je posle sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmatran redovni tromesečni izveštaj UNMIK-a, prvi od kada je na Kosovu krajem prošle godine raspoređena misija Evropske unije, Euleks.

Ban Ki Mun je, u izveštaju koji je ambasadorima najmoćnijeg tela svetske organizacije predstavio njegov specijalni predstavnik Lamberto Zanijer, ocenio da je rad UNMIK-a, od jednostranog proglašenja nezavisnosti prošle godine, součen sa ozbiljnim problemima, jer je kosovski Albanci "smatraju preprekom za ostvarivanje pune državnosti".

"Kosovske vlasti, pod značajnim pritiskom opozicije, poslednjih meseci su uporno ponavljali da rezolucija 1244 više nije relevantan dokument i da nemaju nikakve pravne obaveze da bi je poštovali", naveo je šef UNMIK-a.

Zanijer se, takože, proteklih sedmica suočio sa ozbiljnim problemima, jer posle razgovora sa predstavnicima Beograda o sprovođenju plana u šest tačaka nije uspevao da ugovori sastanak sa zvaničnicima vlade u Prištini.

U redovni tromesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu, po prvi put, je uključen i deo koji se odnosi na dosadašnji rad misije Evropske unije, Euleksa i koji je potpisao šef te misije i nekadašnji komandant Kfora, Francuz Iv de Kermabon.

Govoreći pred ambasadorima država članica saveta bezbednosti, Tadić je pozvao sve članice UN koje nisu priznale Kosovo da nastave da budu uzdržane, dok Međunarodni sud pravde ne da odgovor na pitanje da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

Srpski predsednik je, takođe, upozorio da je sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu bila veoma važna jer postoji očigledna namera da se UNMIK istisne sa Kosova.

"Srbija insistira na postojanju i UNMIK-a i Euleksa. Obe institucije su više nego prihvatljive za Srbiju i bez njih naša država ne može da sprovodi svoje legitimne interese niti da brani živote i interese svojih građana na Kosovu i Metohiji", naveo je Tadić.

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni zatražio je od Saveta bezbednosti da ukine mandat UNMIK-u, ali o tom zahtevu nije vođena bilo kakva rasprava jer je čitava ta inicijativa, zbog dubokih podela unutar petnaestočlanog tela, bila unapred osuđena na propast.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.