Tadić: Vlada o oba sporazuma

Izvor: B92, 07.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Vlada o oba sporazuma

Beograd -- DS traži da Vlada u petak potvrdi energetski sporazum sa Rusijom ali i SSP, kaže Boris Tadić. Narodnjačka koalicija neće se izjašnjavati o SSP-u, kaže Vojislav Koštunica.

Jedan od lidera narodnjačke koalicije i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže da je neprirodno što ministri iz Demokratske stranke pokušavaju da dva dana pre izbora legalizuju nešto što neće imati podršku u parlamentu. Ilić navodi da treba smeniti Borisa Tadića jer se, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao, otrgao kontroli.

U petak na sednici Vlade Srbije, sudeći bar prema najavama, ministri će imati pune ruke posla. Premijer je najavio da će na dnevnom redu po treći put biti energetski sporazum, a dopunio ga je predsednik države najavom da će ministri iz njegove stranke predložiti da se ratifikuje sporazum sa EU.

"U predizbornoj tišini, Vlada će moći da mirno odluči o energetskom sporazumu i o SSP-u. Mi nismo hteli da damo Vladi SSP na usvajanje da ga ne bi zloupotrebljavao ovaj sadašnji raspušteni parlament. Novi parlament nakon izbora ima puni legitimitet da ratifikuje oba sporazuma", naveo je predednik Tadić.

Ministar za infrastrukturu i jedan od lidera narodnjačke kolacije Velimir Ilić kaže da u predizbornoj tišni Vlada Srbije ne bi trebalo da raspravlja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali ni o energetskom sporazumu.

Kada je reč o Sporazumu sa EU, Ilić navodi da je neprirodno što ministri iz DS-a pokušavaju da dva dana pre izbora legalizuju nešto što neće imati podršku u parlamentu.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je izdajnički sporazum koji legalizuje nezavisnost Kosova i nikada za ovakav sporazum u kome ne piše Srbija i njen sastavni deo Kosovo neću glasati. I to radi Boris Tadić, koji se potpuno otrgao kao šef države i vodi politiku sa pozicije šefa DS-a, što nije korektno, i zato ga moramo smeniti. Smenićemo ga onako kako to dolikuje svakom izdajniku. Pa, na demokratski način, mi smo za demokratiju", rekao je ministar Ilić.

Sednica Vlade Srbije biće održana u petak, 9. maja u 13 sati, saopšteno je iz Vlade. U saopštenju se ne navodi šta ce biti na dnevnom redu sednice.

Podsetimo, lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je najavio da će LDP u petak organizovati protest ispred zgrade Vlade zbog najave da će se Skupštini uputiti na ratifikaciju energetski sporazum s Rusijom.

Koštunica: Bez izjašnjavanja o SSP-u

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica najavio je da se ministri iz DSS-a i Nove Srbije na sednici Vlade Srbije, u petak, neće izjašnjavati o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko se taj dokument preglasavanjem stavi na dnevni red.

"Zakazao sam za petak redovnu sednicu Vlade i na dnevnom redu će se naći potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom", rekao je Koštunica. "Ukoliko ministri iz DS-a preglasavanjem stave na dnevni red sednice Vlade i potvrđivanje Solaninog sporazuma, kojim se stavlja potpis na nezavisnost Kosova, ministri iz DSS-a i NS-a neće učestvovati u toj prevari, niti ćemo uopšte glasati o tome", najavio je premijer u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.