Tadić: Neophodna reforma pravosuđa

Izvor: B92, 29.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Neophodna reforma pravosuđa

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbiji neophodna korenita i strukturna promena pravosudnog sistema za borbu protiv kriminala i korupcije.

"Reforma pravosuđa je značajna za izgradnju državnih institucija, uspostavljanje civilnog, demokratskog društva, ali je i pretpostavka ukupnih procesa reformi koji treba da dovedu do boljeg kvaliteta života i društva koje će i u formalnom smislu da postane član Evropske unije", rekao je Tadić prilikom prezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novih pravosudnih zakona u Centru "Sava".

Kako je naveo, uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti jeste pretpostavka modernog, demokratskog društva i stvarni preduslov za borbu protv korupcije i kriminala.

"Bez uspeha u tim oblastima nema šansi da Srbija postane član EU", kazao je Tadić i naveo da se radi o suštinskom interesu Srbije da se društvo menja u kvalitativnom i vrednosnom smislu, a da je u tom procesu reforma pravosuđa najznačajnija.

Tadić je naveo da bez reformi pravosudnog sistema nema stranih ulaganja, sigurnosti za nova radna mesta, stabilnog pravnog poretka koji je osnova jednakosti i prosperiteta društva i njenih građana.

"Vladavina prava je ključna za funkcionisanje ekonomije i društva", ukazao je predsednik Srbije.

"Kada neko kaže da jeste za ekonomski napredak, a ne podržava vladavinu prava - krivično gonjenje svih koji su počinili krivično delo - onda se ne zalaže za ekonomski napredak društva i boljitak građana", kazao je Tadić navodeći da je u Srbiji razlika između javno proklamovanog i praktično učinjenog velika i nepodnošljiva.

Prema njegovim rečima, da bi društvo bilo stabilno, mora imati stabilan zakonski okvir jer ne postoji mogućnost za dalju demokratizaciju društva bez reforme pravnog poretka i svesti o vrhunskom značaju vladavine prava i uspostavljanja sistema vrednosti koji obebeđuju da na ovom prostoru postoji zajednička civilizacija.

On je ukazao da su veliki broj nerešenih predmeta, blaga kaznena politika, ali i to što se građani žale na korupciju, problemi karakteristični za sudstvo u Srbiji.

"Smatram nedopustivim da postoji 4.300 zastarelih krivičnih predmeta, da sudski sporovi traju do 20 godina i da se protiv nosilaca sudijskih funkcija vode sporovi", kazao je Tadić, navodeći da je nedopustivo da se sa takvim činjenicama živi i da je stoga vreme za najodlučniju i ciljanu akciju reforme pravosuđa.

"Podižem svoj glas upozorenja zbog opasnosti i ugrožavanja temelja društva zbog blage kaznene politike", naveo je predsednik Srbije, navodeći kao primer to što je za proizvodnju i prodaju opojnih droga zaprećena zatvorska kazna u trajanju od dve do 12 godina.

On je rekao da je u poslednjih pet godina za to krivično delo osuđeno 8.658 osoba, od čega na uslovnu kaznu 6.141, a na zatvorsku 2.397, od čega čak 98 odsto na period od jedne do tri godine.

"Ne da imamo blagu kaznenu politiku, već je ona takva da pospešuje nedozvoljene kaznene aktivnosti u ovoj oblasti. Dobit od šverca narkotika veća je od kazne sa kojom će se suočiti", naveo je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo i da blaga kaznena politika nije jedini problem, već i obiman i kompleksan sistem sudova, koji nedovoljno efikasno štite prava građana.

On je naveo da je Srbiji potrebna korenita i strukturna promena pravosudnog sistema koja će povećati efikasnost sudstva kroz reorganizaciju mreže sudova, usavršavanje efikasnosti nosilaca pravosudnih funkcija i adekvatnu zaštitu prava svih.

"Kredibilitet i autoritet sudija je takođe cilj reformi i taj cilj ne smemo da izgubimo iz vida", rekao je Tadić, navodeći da je to pretpostavka da se na svim nivoima društva štite elementarna prava građana.

Predsednik Srbije je istakao i da je sada poslednji i odlučni trenutak da se sprovede strukturna reorganizacija pravosudnog sistema u skladu sa Ustavom.

On je rekao i da borba protiv korupcije mora uslediti na svim nivoima društva bez obzira na stranačku pripadnost ili rođačke veze.

Pravosuđe: Reforma što pre

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je na skupu u Beogradu da u pravosuđu neće biti mesta za nesavesne i nestručne sudije, na osnovu kriterijuma predviđenih novim rešenjima iz seta pravosudnih zakona.

"Doći će do promena u mreži pravosudnih organa, a moguća je i promena broja nosilaca pravosudnih funkcija, i to isključivo na osnovu procene Visokog saveta sudstva, kao i u broju i strukturi ostalih zaposlenih u pravosuđu", najavila je Malovićeva.

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić izjavila je da što pre treba da bude usvojen set novih pravosudnih zakona, istakavši da od toga zavisi i rad Ustavnog suda.

Ona je upozorila da od nove reforme pravosuđa zavisi zaštita ljudskih prava i sloboda i podsetila da u Ustavnom sudu trenutno ima preko 1.500 ustavnih žalbi koje se uglavnom odnose na suđenje u razumnom roku, odnosno rad sudova.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero ocenilaje da se predložene promene mogu nazvati "kozmetičkim", ocenivši da se reizbor sudija predlaže "u trenutku kada je sudstvo u veoma lošem stanju, kada u poslednjih dve i po godine nije izabran nijedan sudija".

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović pozitivno je ocenio predložene pravosudne zakone koji se odnose na tužilaštva i ukazao da su prilikom izrade uvažene sve sugestije tužilaca, a da je i Venecijanska komisija pozitivno ocenila nacrte zakona koji se odnose na tužilaštva.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je zakonodavac imao razumevanja za tužilaštva za ratne zločine i za organizovani kriminal, koja predstavljaju civilizacijsku tekovinu, i izrazio zadovoljstvo što su prilikom izrade zakona prihvaćene primedbe tužilaštava, najavivši da predstoje dva nova izazova - odbrana tih zakona u parlamentu i njihova primena u praksi.

Zastupnik građana Srbije Saša Janković ocenio je da predložena rešenja, za koja je nacrte uradilo Ministarstvo pravde, nemaju saglasnosti o tome da li je takav put reforme najbolji da se obezbedi nezavisno, stručno i sudstvo sa integritetom.

Direktorka Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht istakla je da Srbija, "ukoliko ne želi da posrće", mora imati pravosuđe u koje će građani verovati, dok je portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević-Tomić, koja je i sudija tog odeljenja, kritikovala što su nacrti sa izmenama postavljeni na sajt Ministarstva pravde "u poslednjem trenutku".

Inače, Ministarstvo pravde Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije organizovali su današnju javnu raspravu o setu zakona vezanih za pravosuđe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Daleko od rešenja za Euleks

Izvor: Mondo, 29.Okt.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je razmeštanje misije Euleks na Kosovu moguće samo uz odluku Saveta bezbednosti UN. 'Još je daleko do rešenja', kazao je on. Srbija nikada neće prestati da istražuje slučaj trgovine organima nestalih na Kosovu, poručio Tadić. Neće biti odustajanja...

Nastavak na Mondo...

Tadić: Poslednji čas za korenitu prepravku pravosuđa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2008

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je Srbiji potrebna korenita i strukturna reforma pravosudnog sistema ocenjujući da je sada poslednji i odlučujući trenutak da se krene u reforme..."Smatram da uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti jeste osnovna pretpostavka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Reforma pravosuđa uslov za napredak

Izvor: RTS, 29.Okt.2008

Vladavina prava uslov je za dalju demokratizaciju društva u Srbiji, za borbu protiv korupcije i kriminala, nezavisno sudstvo i nametanje odgovornosti za nosioce pravosudnih funkcija. Zbog toga mora uslediti odlučna akcija reforme pravosuđa, poručuje predsednik Tadić. ...

Nastavak na RTS...

Svi traže promene

Izvor: Večernje novosti, 29.Okt.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u sredu na okruglom stolu povodom predstavljanja seta pravosudnih zakona da je reforma pravosuđa preduslov za borbu protiv korupcije i jedno od najvažnijih pitanja bez koga nema inostranih ulaganja niti sigurnosti onih koji će otvoriti nova radna mesta u Srbiji

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.