Tadić: Neću da budem premijer

Izvor: Politika, 21.Maj.2012, 03:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Neću da budem premijer

Tadić: Poručujem Nikoliću da dobro razmisli o trenucima kada predsednik republike ostaje usamljen, bez podrške okruženja i praćen nerazumevanjem građana

Građanstvo u Srbiji odlučilo je da Tomislav Nikolić bude novi predsednik Srbije, to je bila fer pobeda i želim mu svaku sreću, čestitao je juče uveče predsednik DS-a Boris Tadić izbornu pobedu kandidatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SNS-a Tomislavu Nikoliću, u prvom obraćanju javnosti posle saopštavanja ishoda glasanja.

Ističući da neće učestvovati u eventualnoj kohabitaciji sa naprednjacima, Tadić je najavio da već danas počinju konsultacije i pregovori o formiranju nove vlade. Istakao je da o tome ne odlučuje samo DS, ali da dobija informacije da su stranke koje su mu pružile podršku u kampanji i dalje privržene nastavku koalicije.

Nije, međutim, isključio ni mogućnost da SPS promeni orijentaciju i okrene se SNS-u. „Ako se to desi, biće to loše za Srbiju”, rekao je predsednik DS-a i naglasio da se posle saopštavanja izbornih rezultata nije čuo sa liderom socijalista Ivicom Dačićem.

Govoreći u sedištu demokrata u Krunskoj ulici, Tadić je naglasio da sigurno neće biti premijer nove vlade Srbije, a da će narednih dana doneti odluku o daljoj političkoj karijeri. „Ne znam da li ću podneti ostavku na mesto predsednika DS-a, o tome ću razgovarati sa mojim kolegama”, rekao je lider demokrata dodavši da će „svoje odluke doneti” možda već tokom današnjeg dana i poručio Nikoliću da dobro razmisli o trenucima kada predsednik republike ostaje usamljen, bez podrške okruženja i praćen nerazumevanjem građana.

„Razmisliću šta dalje. Sada imamo jednu novu situaciju i o tome ćemo razgovarati na organima stranke. Ja sam taj koji je najodgovorniji u stranci i nisam nikad bežao od odgovornosti. Žao mi je što građani nisu u većem broju izašli na izbore. Bilo je nemoguće za mesec i po dana preokrenuti stvari, posle četiri godine neprestanih kritika. Ispada da držim politički govor, ali ja sada napuštam mesto predsednika republike. Dame i gospodo, ja vam zahvaljujem na saradnji svih ovih godina, bilo mi je zadovoljstvo. Vidimo se u nekom novom filmu!”, bile su oproštajne reči doskorašnjeg predsednika Srbije, koji je svog naslednika zavetovao da nastavi putem evropskih integracija. Nekoliko minuta kasnije, Boris Tadić napustio je sedište demokrata, praćen snažnim aplauzima sa terase zdanja u Krunskoj.

Ništa nije slutilo na poraz, kada su oko 20 časova funkcioneri demokrata i novinari počeli da se okupljaju u centrali DS-a. Čak je i ikona Svetog Đorđa stajala na istom mestu kao i pre dve nedelje, kada je prvi izborni krug održan upravo na dan stranačke krsne slave Đurđevdan. Ovog puta, međutim, ispod nje stajala je i reprodukcija freske Belog anđela iz manastira Mileševe, ali to očigledno nije pomoglo kandidatu DS-a. Raspoloženje u stranci je bilo kao da je Tadić već pobedio, što se, izgleda, pokazalo kao presudno i među biračima. Pojedini funkcioneri već su planirali gde će dalje poći da slave izbornu pobedu...

Muk i neverica ipak su ophrvali prisutne već kroz pola časa, kada je Cesid saopštio svoje prve izborne projekcije. Tome je prethodio pomalo čudan događaj, kada je mladić u belom sakou, vodeći na povocu čak šest pasa, nakratko napravio potpuni saobraćajni kolaps ispred centrale DS-a, odbijajući da se ukloni sa kolovoza. Prizore kao iz Kusturičinih filmova upotpunili su i trubači koji su nakratko zasvirali „Đurđevdan”, ali ih je stranačko obezbeđenje u tome prekinulo. Već kroz desetak minuta, i njima je postalo jasno da muzičke usluge neće biti potrebne demokratama, pa su se ubrzo udaljili u svom kombiju.

Takođe, funkcioneri DS-a nisu u većem broju došli u svoju centralu prethodne večeri. Od koalicionih partnera, tu su bili Rasim Ljajić, kao i Nenad Čanak, u pratnji Aleksandre Jerkov, koji su pristigli upravo u trenucima kada je Nikolić na televiziji proglašavao pobedu. Lider LSV-a morao je, ipak, malo da pričeka na ulazak u zatvorene partijske prostorije, pošto pripadnici obezbeđenja dugo nisu mogli njegovo ime da pronađu na spisku zvanica.

Prava drama i suze nastupili su posle 21 čas, kada je Cesid potvrdio da više nema nade za Tadićevu pobedu. Jedna funkcionerka DS-a samo je rekla: „Brate mili!”, i nemoćno slegla ramenima. Na drugoj strani sale, devojka je jecala i grlila svoju koleginicu koja ju je tešila. Suze je pokušavao da sakrije iza Tadićevog izbornog plakata iz 2004, osamdesetogodišnji Milutin Matijašević, koji je svog predsednika više od sat vremena strpljivo čekao na parkingu ispred zgrade. „Plačem, kako ne. Sad mi samo suze preostaju, nade više nemam”, jecao je ovaj bivši grafički tehničar.

Kao u dobro režiranom filmu, čim se Tadićeva limuzina udaljila stotinak metara od stranačkog sedišta, Krunskom je projurilo desetak vozila okićenih stranačkom ikonografijom naprednjaka. Uz buku sirena i vijorenje zastava, pevali su pesmu fudbalskih navijača: „A sad adio”...

Bojan Bilbija

objavljeno: 21.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.