Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne očajavati, iskoristiti zastoj u proširenju EU

KIŠINJEV - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi države koje imaju ambiciju da postanu članice Evropske unije zastoj u procesu proširenja trebalo da iskoriste da se pozabave sobom i uređenjem sopstvenih društava, umesto da očajavaju.
Predsednik Srbije je, na sastanku šefova država Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, konstatovao da se zbog sadašnjeg stanja, nastalog usled ekonomske krize i sporova oko Lisabonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazuma, članstvo u EU nekim državama Zapadnog Balkana danas čini dalje nego pre pet godina.
Konstruktivniji pristup
Tadić je istakao da Srbija deli razočaranje ostalih država regiona takvim razvojem situacije, ali je istakao da bi, umesto da se prepuste sudbini, države koje imaju ambiciju da postanu članice EU trebalo da zauzmu konstruktivniji pristup, nastavljajući da podižu svoje unutrašnje standarde na evropski nivo.
"Najodgovornija stvar koju možemo da uradimo, s obzirom na sadašnje okolnosti koje su očito van naše kontrole, jeste da nastavimo da poboljšavamo regionalnu saradnju, da otvorimo naša tržišta i da potpuno uskladimo našu legislativu sa zakonima EU", istakao je Tadić.
"Srbija će postati članica EU. To ostaje naš strateški prioritet. Nastavićemo da ostvarujemo ciljeve koje smo sami sebi postavili, i nadalje ćemo biti politički, ekonomski i kulturni lider u ovom delu sveta", naglasio je Tadić.
Proces vizne liberalizacije
Prema njegovim rečima, najopipljiviji rezultati u usklađivanju sa evropskim standardima uočljivi su u procesu vizne liberalizacije, u kome je Srbija ispunila sve postavljene uslove.
"Nadamo se da će u bliskoj budućnosti EU dati zeleno svetlo Srbiji i staviti je na belu šengensku listu. To će pomoći da se zbliže razdvojene porodice, olakšati poslovanje i doprineti bogaćenju obrazovnih iskustava generacija koje dolaze", rekao je Tadić.
Rešavanje problema nenasilnim sredstvima
Predsednik Srbije je, međutim, ponovo podsetio da je jedinstvo država regiona na putu ka evropskim integracijama poremećeno jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, ali da su ozbiljne političke turbulencije koje su pretile da poremete čitavu Jugoistočnu Evropu zauzdane zahvaljujući odmerenoj reakciji Srbije.
"Na inicijativu Srbije, pitanje tako velike važnosti i kompleksnosti, koje istovremeno na buran način uključuje problem identiteta, granica, ljudskih prava i istorije, po prvi put se na Balkanu rešava nenasilnim sredstvima.
Naša strateška odluka da, posredstvom Generalne skupštine UN, iznesemo kosovsko pitanje pred Međunarodni sud pravde jeste paradigmatičan zaokret ka miru u našem regionu", objasnio je Tadić.
Predsednik Srbije je naglasio da u međuvremenu niko ne bi trebalo da prejudicira mišljenje tog suda, zbog čega je od suštinske važnosti da regionalne inicijative poput Saveta za regionalnu saradnju i Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi ne uključe u svoje članstvo predstavnike secesionističkih privremenih vlasti u Prištini.
"Tako nešto bi moglo da poremeti osetljivu situaciju na terenu, a to sigurno nije ni u čijem interesu. Kada je reč o učešću Kosova u regionalnim forumima, trebalo bi da sledimo konstruktivan pristup koji je definisao Savet bezbednosti UN, a Srbija ga je podržala", rekao je Tadić.
"Kada je reč o CEFTA, Srbija je pokazala maksimalnu konstruktivnost. Uspeh ovog važnog regionalnog trgovinskog sporazuma zavisi pre svega od punog poštovanja pravila koja su dogovorena. UNMIK je potpisnik CEFTA. Ovo ekonomsko pitanje ne sme da bude politizovano, kao što ne sme biti politizovano ni pitanje ulaska predstavnika Vlade Srbije na Kosovo. Zato i predlažemo da Euleks odigra aktivniju ulogu u prevazilaženju nastalih problema. Verujemo da ćemo u bliskoj budućnosti doći do prihvatljivog rešenja", zaključio je predsednik Srbije.
Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi
U Kišinjevu se danas održava 12. samit šefova država i vlada zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na kojem učestvuje i predsednik Srbije Boris Tadić.
Tadić će, kako je najavljeno, na marginama samita imati niz bilateralnih susreta.
Na samitu će biti razmotrena situacija u regionu, kao i napredak koje su zemlje članice SEECP postigle u procesu evropskih integracija.
Učesnici samita će usvojiti i deklaraciju u kojoj će, kako je najavljeno, biti izneta rešenja ali i poziv međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji da podrže region u prevazilaženju aktuelne ekonomske krize.
Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi pokrenut je na inicijativu Bugarske 1996. Zemlje osnivači su Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Turska i Srbija, dok su se Hrvatska, Crna Gora i Moldavija priključile kasnije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić na Samitu zemalja jugoistočne Evrope

Izvor: RTS, 05.Jun.2009

Regionalna tela se moraju uzdržati od pokušaja da prime u svoje članstvo secesionističke vlasti u Prištini, poručio Boris Tadić u Kišinjevu. Poziv međunarodnoj zajednici i EU da podrže region u prevazilaženju ekonomske krize. ..Sastanak šefova diplomatija zemalja Procesa saradnje jugoistočne...

Nastavak na RTS...

Tadić na samitu SEECP-a

Izvor: EMportal, 05.Jun.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić založio se danas na samitu zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Kišinjevu za jačanje regionalne saradnje i nastavak evropske integracije Srbije i regiona.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.