Srbija će postati članica EU

Izvor: S media, 05.Jun.2009, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će postati članica EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da će Srbija postati članica EU i da je to strateški prioritet.

Nastavićemo da ostvarujemo ciljeve koje smo sami sebi postavili, i nadalje ćemo biti politički, ekonomski i kulturni lider u ovom delu sveta", naglasio je Tadić na sastanku šefova država Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije

Tadić je , medjutim, ponovo podsetio da je jedinstvo država regiona na putu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ka evropskim integracijama poremećeno jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, i da regionalne inicijative ne smeju da prime Kosovo u svoje članstvo.

"Nadamo se da će u bliskoj budućnosti EU dati zeleno svetlo Srbiji i staviti je na belu šengensku listu. To će pomoći da se zbliže razdvojene porodice, olakšati poslovanje i doprineti bogaćenju obrazovnih iskustava generacija koje dolaze", rekao je Tadić.

Naša strateška odluka da, posredstvom Generalne skupštine UN, iznesemo kosovsko pitanje pred Medjunarodni sud pravde jeste paradigmatičan zaokret ka miru u našem regionu", objasnio je Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio da u medjuvremenu niko ne bi trebalo da prejudicira mišljenje tog suda, zbog čega je od suštinske važnosti da regionalne inicijative poput Saveta za regionalnu saradnju i Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi ne uključe u svoje članstvo predstavnike secesionističkih privremenih vlasti u Prištini.

On je izjavio da bi države koje imaju ambiciju da postanu članice Evropske unije zastoj u procesu proširenja trebalo da iskoriste da se pozabave sobom i uredjenjem sopstvenih društava, umesto da očajavaju.

Tadić je istakao da Srbija deli razočaranje ostalih država regiona takvim razvojem situacije, ali je istakao da bi, umesto da se prepuste sudbini, države koje imaju ambiciju da postanu članice EU trebalo da zauzmu konstruktivniji pristup, nastavljajući da podižu svoje unutrašnje standarde na evropski nivo.

"Najodgovornija stvar koju možemo da uradimo, s obzirom na sadašnje okolnosti koje su očito van naše kontrole, jeste da nastavimo da poboljšavamo regionalnu saradnju, da otvorimo naša tržišta i da potpuno uskladimo našu legislativu sa zakonima EU", istakao je Tadić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.