Tadić: Ne mešam se u uređivanje Politike

Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne mešam se u uređivanje "Politike"

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je danas tvrdnju glavne i odgovorne urednice lista "Politika" Ljiljane Smajlović da njegovo pismo tom dnevniku predstavlja mešanje u uređivačku politiku.



Tadić je novinarima u Knez Mihailovoj ulici kazao da je odgovor "Politike" njemu, objavljen na današnjoj naslovnoj strani, ostavio "ružan utisak" jer je on rukovodstvo tog lista pozvao da dostave dokaze za tekst o imovini pokojnog Nenada Bogdanovića koji je ranije objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a nije se mešao u uređivačku politiku.

"Nikada u životu nisam pročitao u 'Politici' da se na naslovnoj strani upotrebljavaju insinuacije. 'Politika' kao ozbiljan list pretpostavljam da će i u buduće voditi računa da se na njenim stranicama objavljuje nešto što se može dokazati a ne ono što je glasina", istakao je Tadić i dodao da se mora voditi računa da se objavljuju samo informacije koje su proverljive jer bismo onda živeli u svetu glasina i lažnih optužbi.

"Moja obaveza je da štitim interes svakog pojedinačnom građanina i decu i porodice ljudi koji su umrli kao i pravo na javnu reč", naveo je predsednik Srbije.

Smajlović: Tadićevo pismo mešanje u uređivačku politiku

Glavna i odgovorna urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović ocenila je da pismo predsednika Srbije Borisa Tadića tom dnevniku predstavlja pokušaj mešanja vlasti u uređivačku politiku.

Tadić je juče od rukovodstva "Politike" zatražio da nadležnim državnim organima odmah dostave sva saznanja i dokaze na osnovu kojih je pisan tekst o imovini pokojnog gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića, objavljen u tom listu u utorak, 25. marta.

Na naslovnoj strani današnjeg izdanja tog lista obavljen je odgovor glavne i odgovorne urednice u kojem se ističe da novinari ne prikupljaju informacije za potrebe državnih službi već isključivo u interesu prava javnosti da zna. "Državni organi se o saznanjima novinara 'Politike', prema tome, mogu informisati na stranicama lista", navela je ona dodajući da su kontroverzne informacije o zaostavštini Bogdanovića dospele u javnost i pre nego što ih je taj list preneo.

Ljiljana Smajlović je istakla i da pisanje "Politike" nije stvorilo tešku situaciju u kojoj se našla porodica, lični i politički prijatelji Nenada Bogdanovića već da su oni o tome samo obavestili čitaoce.

"Neka nadležni državni organi rade svoj posao, a novinari 'Politike' će da rade svoj, u skladu sa zakonom i etičkim standardima. Nadam se da ih vaša intervencija s vrha državne i političke vlasti neće zaplašiti. Iskreno verujem da vam to nije ni bila namera", istakla je Ljiljana Smajlović.

List je u današnjem izdanju ponovo objavio tekst koji je objavljen 25. marta pod naslovom "Nasledstvo na tri dela" u kojem se između ostalog navodi da je imovina Nenada Bogdanovića procenjena između 20 i 25 miliona evra.

U pismu rukovodstvu "Politike" Tadić je naveo da je, ako su tačne sumnje o Bogdanovićevom imovinskom stanju koje je taj list objavio na naslovnoj strani, u pitanju ozbiljno krivično delo koje nadležni organi moraju u najhitnijem roku da rasvetle.

"Međutim, ukoliko navodi nisu tačni, radi se o pokušaju narušavanja ugleda preminulog gradonačelnika i dovođenja u opasnost njegove porodice", istakao je Tadić.

Bogdanović, gradonačelnik Beograda, preminuo je 27. septembra 2007.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.