Izvor: B92, 07.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Moramo da štedimo

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će vlada morati da sprovede mere štednje zbog finansijske krize, ali da te mere ne smeju opteretiti najugroženije građane.

Tadić je, u intervjuu Televiziji "Pink", rekao da će budžet za 2009. godinu biti prvi veliki ispit zrelosti za Vladu Srbije i ministra finansija, jer Srbija konačno mora naučiti da ne sme trošiti više nego što zarađuje.

"Moramo da uštedimo mnogo više nego što smo do sada štedeli i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moramo da trošimo onoliko koliko smo proizveli. Mi smo naučili da trošimo više nego što smo proizveli, a tako se i država ponašala proteklih godina", rekao je predsednik Tadić.

Država, kako je istakao, najpre mora da smanji svoj administrativni aparat, a zatim i da pronađe prostor za uštede u mnogim oblastima.

"Ako se uspostavi princip štednje, nijedan građanin ne može da kaže da je ono što ga je pogodilo zbog finansijske krize nepravedno. Mi kroz sve što nam predstoji možemo zajedno da prođemo", kazao je Tadić.

On je ocenio da će nivo stranih investicija koje su Srbiji potrebne, kako bi se održao sadašnji način života u 2009. godini, biti teško dostižan zbog problema na globalnom nivou.

Prema rečima Tadića, mera uštede moraće da bude pošteđen sloj stanovništva koji najteže živi i selo, a deo tereta krize moraće, najzad, da podnesu i oni najbogatiji.

"Ekonomska situacija je teža nego što bismo želeli da bude, mnogi žive jako loše i budžet mora da predvidi podršku za njih, ali ne možemo da vodimo socijalnu politiku tako što će neko ko zarađuje hiljadu evra dobiti još deset odsto na taj iznos", rekao je predsednik Srbije.

Važnost reforme pravosuđa

Tadić smatra da je Srbiji neophodna reforma pravosuđa i usvajanje novih pravosudnih zakona, jer bez toga nije moguć oporavak društva.

"Reforma je počela, na kraju je javna diskusija oko seta pravosudnih zakona. To je veoma duboka reforma, ima mnogo nezadovoljnih, ali mi to moramo da završimo", rekao je Tadić televiziji Pink.

On je rekao da bi reforma pravosuđa u Srbiji trebalo da bude završena u roku od jedne ili 1,5 godine i da bi to bio veliki uspeh za Vladu Srbije.

"Ako taj posao završimo u mandatu ove vlade, a verujem da hoćemo, onda će veliko delo biti iza nas. Baš veliko, kao što je i izgradnja mostova za koje ipak verujem da će biti završena u mandatu ove vlade", rekao je Tadić.

Tadić je ohrabrio istražne i pravosudne organe da se bore protiv korupcije i zloupotreba i dodao da je ta vrsta "prečišćavanja" potrebna celoj Srbiji, a ne samo Demokratskoj stranci.

"Nije moguća saradnja sa naprednjacima"

Lider Demokratske stranke ocenio je i da u ovom trenutku nije moguća saradnja DS-a i Srpske napredne stranke.

Tadić je rekao da je iz izjava SNS-a "očigledno" da trenutno nije moguća koalicija DS-a i SNS-a i deklaracija o pomirenju kakvu su potpisali DS i Socijalistička partija Srbije.

"Raduje me kada čujem da su nerealistične i opasne politike prošlost, na primer, politika 'velike Srbije'", rekao je Tadić upitan da li postoji mogućnost saradnje DS-a sa SNS-om kao što je slučaj sa socijalistima.

Komentarišući političku scenu, Tadić je rekao da su Srbiji potrebne dve jake političke partije levog i desnog bloka, koje bi osigurale stabilnost u zemlji objedinjavanjem oko strateških ciljeva - članstva u Evropskoj uniji i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

On je rekao da bi uz ta dva jaka politička stuba trebalo da postoji i nekoliko manjih političkih partija koje bi, kako je objasnio, u određenom trenutku mogle biti jezičak na vagi, ali ne bi smele da ucenjuju stranke koje dobijaju najveće poverenje na izborima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Budžet za 2009. godinu ispit zrelosti Vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2008

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će vlada u narednoj budžetskoj godini morati da sprovede mere štednje kako bi država uspela da prevaziđe posledice svetske finansijske krize, ali da teret tih mera ne sme dodatno opteretiti građane koji najteže žive...Tadić je rekao da će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić: Štednja, ali ne na račun najugroženijih

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 12:37

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će vlada u narednoj budžetskoj godini morati da sprovede mere štednje kako bi država uspela da prevaziđe posledice svetske finansijske krize, ali da teret tih mera ne sme dodatno opteretiti građane koji najteže žive.....Tadić je, u intervjuu Televiziji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.