Tadić: Budžet za 2009. godinu ispit zrelosti Vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Budžet za 2009. godinu ispit zrelosti Vlade

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će vlada u narednoj budžetskoj godini morati da sprovede mere štednje kako bi država uspela da prevaziđe posledice svetske finansijske krize, ali da teret tih mera ne sme dodatno opteretiti građane koji najteže žive.

Tadić je rekao da će budžet za 2009. godinu biti prvi veliki ispit zrelosti za Vladu Srbije i ministra finansija, jer Srbija konačno mora naučiti da ne sme trošiti više nego što zarađuje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Moramo da uštedimo mnogo više nego što smo do sada štedeli i moramo da trošimo onoliko koliko smo proizveli. Mi smo naučili da trošimo više nego što smo proizveli, a tako se i država ponašala proteklih godina", rekao je predsednik Tadić.

Država, kako je istakao, najpre mora da smanji svoj administrativni aparat, a zatim i da pronađe prostor za uštede u mnogim oblastima.

"Ako se uspostavi princip štednje, nijedan građanin ne može da kaže da je ono što ga je pogodilo zbog finansijske krize nepravedno. Mi kroz sve što nam predstoji možemo zajedno da prođemo", kazao je Tadić.

On je ocenio da će nivo stranih investicija koje su Srbiji potrebne, kako bi se održao sadašnji način života u 2009. godini, biti teško dostižan zbog problema na globalnom nivou.

Prema rečima Tadića, mera uštede moraće da bude pošteđen sloj stanovništva koji najteže živi i selo, a deo tereta krize moraće, najzad, da podnesu i oni najbogatiji.

"Ekonomska situacija je teža nego što bismo želeli da bude, mnogi žive jako loše i budžet mora da predvidi podršku za njih, ali ne možemo da vodimo socijalnu politiku tako što će neko ko zarađuje hiljadu evra dobiti još deset odsto na taj iznos", rekao je predsednik Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.