Tadić: Mešanje u unutrašnje stvari

Izvor: B92, 23.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Mešanje u unutrašnje stvari

Podgorica -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se Crna Gora, kada je priznala nezavisnost Kosova, direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije.

S druge strane, Srbija se neće mešati u unutrašnje stvari Crne Gore, rekao je Tadić u intervjuu Televiziji Crne Gore. Demonstracije dela crnogorske opozicije protiv odluke podgoričke vlade da prizna nezavisnost Kosova unutrašnja su stvar Crne Gore, u koje Srbija ne želi da se meša, rekao je on.

"Kada bih se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mešao u opoziciona zbivanja, onda bih se mešao u unutrašnje stvari Crne Gore", rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da nema poruku za crnogorsku opoziciju, jer kao predsednik Srbije zvanično komunicira samo s predstavnicima vlasti u Crnoj Gori.

On je ocenio da je odluka crnogorske vlade da prizna nezavisnost Kosova "uslovljena sopstvenim interesima" i da je legitimna "kao što je legitimna i odluka Srbije da brine o sopstvenim interesima".

Tadić je kazao da se nada pozitivnoj odluci Međunarodnog suda pravde u Hagu o zahtevu Ujedinjenih nacija da oceni legalnost nezavisnosti Kosova.

Predsednik je kazao da ne veruje da će odluka uticati na promenu stava velikih sila o statusu Kosova.

Tadić je kazao da su on i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić znali da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosova, ali da su se nadali da priznanje neće uslediti dan pošto je usvojena rezolucija u UN.

On je kazao da je, kada je obavešten da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosova, poruka bila: "Nemojte to da uradite."

"Kada smo dobili uveravanja da je to neophodno i da se mora, onda je naša reakcija bila: 'Pa dobro, čitav svet čeka, pa sačekajte i vi, ali smo uvereni da - kada bude doneta ta odluka - da će biti usvojena ta rezolucija u UN, i onda neće biti razloga da priznate nezavisnost Kosova, kao što nema razloga za neke mnogo udaljenije zemlje koje nemaju nikakve veze sa Srbijom, za razliku od Crne Gore i Makedonije, koje su imale bliske veze sa Srbijom'", rekao je Tadić.

Tači: Želimo dobre odnose

Premijer Kosova Hašim Tači na sednici Vlade Kosova rekao da Kosovo želi mir, stabilizaciju i regionalnu saradnju, što je u interesu i Srbije i Kosova.

"Mi hoćemo i očekujemo da bliskoj budućnosti izgradimo dobre odnose sa Srbijom, kao sa svim ostalim susednim državama, Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom", rekao je on.

"Kosovo i Srbija mogu imati sastanke samo na ravnopravnom nivou o interesu dve država i dva naroda", rekao je Tači.

On je kazao da Srbija ne želi destabilizaciju Crne Gore i pozvao je crnogorsku javnost na mir i stabilnost.

Tadić je ocenio da je odluka Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova direktno mešanje u unutrašnje stvari Srbije i kršenje međunarodnog prava.

"Ovom odlukom se Crna Gora direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije. To je isto kao kada bi Srbija sada priznala nezavisnost Boke Kotorske. To bi bila direktno mešanje u unutrašnje stvari druge države, relativizujući državne granice susedne države", kazao je on.

Tadić je poručio da je tom odlukom Crna Gora uticala na nezavisnost Kosova.

"Crna Gora nije odlučujuće uticala, ali svojim priznanjem jednim delom jeste, i preuzela je jedan deo odgovornosti", kazao je Tadić i dodao da za Srbiju nema isti značaj odluka Crne Gore, koja se sa njom graniči, i odluka Mikronezije.

Tadić je kazao da priznanje nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore i Makedonije za Srbiju ima mnogo veći značaj nego nekih udaljenih država, jer granice tih država dotiču granice Srbije.

"U eventualnim pregovorima vlada Crne Gore i Makedonije o utvrđivanju državne granice sa takozvanom državom Kosovo direktno se menja integritet države Srbije, na šta mi ne možemo ćutati i svako ko ima elementarnog znanja o politici, zna tu činjenicu", kazao je Tadić.

On je istakao da je odluka vlade u Beogradu da otkaže gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore Anki Vojvodić krajnje racionalno izmerena politička odluka kojom Srbija odgovara na odluke vlada suseda suprotne njenim interesima.

Tadić je kazao da ne bi ponovio ocenu šefa srpske diplomatije da je crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova "nož u leđa Srbiji", ali je kazao da "u svakom slučaju, to nije akt velike ljubavi i prijateljstva prema Srbiji".

Tadić je kazao da nije bio zadovoljan odnosima Srbije i Crne Gore i pre odluke vlade u Podgorici da prizna nezavisnost Kosova i da ne bi odbio poziv da dođe u posetu Crnoj Gori, ali da još nije došlo vreme za to.

"To vreme će svakako doći, ali još je rano", kazao je Tadić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora se direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije

Izvor: Kurir, 23.Okt.2008

PODGORICA, 22. oktobra (Tanjug) - Odlukom o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, Crna Gora se direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije i prekršila međunarodno pravo, izjavio je večeras srpski predsednik Boris Tadić. "Ta oduka je doneta u određenom političkom...

Nastavak na Kurir...

Srpski predsednik Tadić poziva na kompromis o pitanju Kosova

Izvor: Southeast European Times, 23.Okt.2008

22/10/2008..BEOGRAD, Srbija -- Predsednik Boris Tadić izjavio je u utorak (21. oktobra) da Srbija želi "da se istorijski sukob na Kosovu reši kompromisom i u miru". On je naglasio da međunarodno prisustvo na Kosovu "ne sme da ugrozi vitalne interese Srba i Albanaca koji žive u pokrajini". On je...

Nastavak na Southeast European Times...

Još rano za put u Podgoricu

Izvor: RTS, 23.Okt.2008

Odlukom o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, Crna Gora se direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije i prekršila međunarodno pravo, izjavio je predsednik Boris Tadiću intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji. ...

Nastavak na RTS...

Tadić: Crna Gora se direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije

Izvor: Blic, 23.Okt.2008

"Odlukom o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, Crna Gora se direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije i prekršila međunarodno pravo," izjavio je srpski predsednik Boris Tadić.....On je rekao da je ta oduka doneta u određenom političkom kontekstu i istakao da je...

Nastavak na Blic...

Opozicija se sastaje s vlašću Crne Gore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Okt.2008

Čelnici opozicionih partija u Crnoj Gori razgovaraće danas sa liderima vladajućih stranaka o političkoj situaciji u zemlji nakon priznanja nezavisnosti Kosova. Opozicione partije smatraju da je Crna Gora "u političkoj krizi" nakon odluke Vl ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.