Tadić: Kosovo ne primati u članstvo SEECP

Izvor: Blic, Beta, 05.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kosovo ne primati u članstvo SEECP

Predsednik Srbije Boris Tadić založio se danas na samitu zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Kišinjevu za jačanje regionalne saradnje i nastavak evropske integracije Srbije i čitavog regiona.



Tadić je pozvao učesnike skupa u glavnom gradu Moldavije da ostanu uzdržani po pitanju Kosova i da ne prejudiciraju odluke Međunarodnog suda pravde.

"Svi moraju da poštuju činjenicu da Međunarodni sud pravde raspravlja o toj temi i niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne može unapred da presudjuje o odlukama tog suda. Iz tog razloga, regionalna tela kao što je SEECP moraju da se suzdrže od pokušaja da u svoje članstvo prihvate i separatističke vlasti u Prištini", rekao je Tadić i dodao da "takvi pokušaji mogu samo da ugroze nestabilnu ravnotežu na terenu što svakako nije ni u čijem interesu".

Podsećajući da je UNMIK potpisnik sporazuma sa organizacijom CEFTA, predsednik Srbije je upozorio da privredne teme ne smeju biti ispolitizovane niti mogu služiti za uslovljavanje ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo.

"Iz tog razloga smo zatražili od Euleksa da odigra aktivniju ulogu u prevazilaženju postojećih problema, a puno je razloga da verujemo da će se do prihvatljivog rešenja doći u skoroj budućnosti", zaključio je Tadić.

Govoreći o regionalnoj saradnji predsednik Srbije je ukazao da ta saradnja podrazumeva "usredsređivanje pažnje na zajedničke interese, prevazilaženje sukoba iz prošlosti i isticanje moralnih, ekonomskih, političkih i kulturnih prednosti zajedničkog zalaganja". Tadić je istakao da postoji bojazan da neizvesnost oko prihvatanja Lisabonskog ugovora i globalna finansijska kriza mogu navesti Evropsku uniju da se okrene sebi, što bi dovelo do usporavanja procesa proširenja Unije.

"Za neke zemlje zapadnog Balkana, članstvo (u Uniji) danas izgleda dalje nego pre pet godina. Kao nesumnjiv faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu, mi razumemo razočaranje naših suseda. Srbija međutim, nije fatalistička zemlja i mi smo usvojili nov konstruktivan pristup", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da je jačanje regionalne saradnje, otvaranje tržišta i potpuna harmonizacija domaćeg pravosuđa sa zakonodavstvom EU je "najodgovornija stvar koju svi možemo da uradimo, imajući u vidu okolnosti koje su očigledno van naše kontrole". Tadić je ponovio da pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i dalje ostaje glavni strateški cilj Beograda koji će nastaviti da bude "politički, ekonomski i kulturni lider u ovom delu sveta".

"Nadamo se da će u skoroj budućnosti Evropska unija dati zeleno svetlo Srbiji i staviti je na belu šengensku listu, jer će to olakšati okupljanje porodica, ubrzati poslovne transakcije i doprineti boljem obrazovanju narednih generacija", rekao je on.

Tadić je dodao da bi vizna liberalizacija "približila Srbiju Evropi".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.