Tadić: Kosovo ne primati u članstvo

Izvor: B92, Tanjug, 05.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kosovo ne primati u članstvo

Kišinjev -- Predsednik Srbije Boris Tadić na samitu u Moldaviji pozvao je da se Kosovo ne prima u regionalne organizacije.

Predsednik Srbije Boris Tadić na samitu u Kišinjevu podsetio je sve prisutne da Međunarodni sud pravde razmatra pitanje legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i da ne bi trebalo prejudicirati njegovu odluku. On je pozvao sve zemlje članice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi da se uzdrže od primanja u članstvo secesionističke vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Prištini.

"Mi smo uradili svoj posao i nastavićemo tako da radimo u budućnosti na svim regionalnim multilaterlanim skupovima, jer Srbija, ni eksplicitno, ni implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova”, rekao je on.

Tadić je naveo da je regionalna saradnja u jugoistočnoj Evropi veoma važna u vreme ekonomske krize.

Sa skupa u Kišinjevu, tako stižu i vesti da će saradnja sa Turskom biti unapređena uprkos različitim stavovima o Kosovu.

Predsednik Srbije je ponovo podsetio da je jedinstvo država regiona na putu ka evropskim integracijama poremećeno proglašenjem nezavisnosti Kosova, ali da su ozbiljne političke turbulencije koje su pretile da poremete čitavu jugoistočnu Evropu zauzdane zahvaljujući odmerenoj reakciji Srbije.

"Na inicijativu Srbije, pitanje tako velike važnosti i kompleksnosti, koje istovremeno na buran način uključuje problem identiteta, granica, ljudskih prava i istorije, po prvi put se na Balkanu rešava nenasilnim sredstvima. Naša strateška odluka da, posredstvom Generalne skupštine UN, iznesemo kosovsko pitanje pred Međunarodni sud pravde jeste paradigmatičan zaokret ka miru u našem regionu", objasnio je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da u međuvremenu niko ne bi trebalo da prejudicira mišljenje tog suda, zbog čega je od suštinske važnosti da regionalne inicijative poput Saveta za regionalnu saradnju i Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi ne uključe u svoje članstvo predstavnike secesionističkih privremenih vlasti u Prištini.

"Tako nešto bi moglo da poremeti osetljivu situaciju na terenu, a to sigurno nije ni u čijem interesu. Kada je reč o učešću Kosova u regionalnim forumima, trebalo bi da sledimo konstruktivan pristup koji je definisao Savet bezbednosti UN, a Srbija ga je podržala", rekao je Tadić.

"Kada je reč o CEFTA, Srbija je pokazala maksimalnu konstruktivnost. Uspeh ovog važnog regionalnog trgovinskog sporazuma zavisi pre svega od punog poštovanja pravila koja su dogovorena. UNMIK je potpisnik CEFTA. Ovo ekonomsko pitanje ne sme da bude politizovano, kao što ne sme biti politizovano ni pitanje ulaska predstavnika Vlade Srbije na Kosovo”, naveo je on.

"Zato i predlažemo da Euleks odigra aktivniju ulogu u prevazilaženju nastalih problema. Verujemo da ćemo u bliskoj budućnosti doći do prihvatljivog rešenja", zaključio je predsednik Srbije.

"Umesto očajavanja, sređivanje društva"

Boris Tadić smatra da države koje žele učlanjenje u EU, zastoj u procesu proširenja treba da iskoriste za uređenje sopstvenih društava, umesto da očajavaju.

Predsednik Srbije je, na na sastanku šefova država Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, konstatovao da se zbog sadašnjeg stanja, nastalog usled ekonomske krize i sporova oko Lisabonskog sporazuma, članstvo u EU nekim državama zapadnog Balkana danas čini dalje nego pre pet godina.

Tadić je rekao da Srbija deli razočaranje ostalih država regiona takvim razvojem situacije, ali je rekao da bi, umesto da se prepuste sudbini, države koje imaju ambiciju da postanu članice EU trebalo da zauzmu konstruktivniji pristup, nastavljajući da podižu svoje unutrašnje standarde na evropski nivo.

"Najodgovornija stvar koju možemo da uradimo, s obzirom na sadašnje okolnosti koje su očito van naše kontrole, jeste da nastavimo da poboljšavamo regionalnu saradnju, da otvorimo naša tržišta i da potpuno uskladimo našu legislativu sa zakonima EU", kazao je Tadić.

"Srbija će postati članica EU. To ostaje naš strateški prioritet. Nastavićemo da ostvarujemo ciljeve koje smo sami sebi postavili, i nadalje ćemo biti politički, ekonomski i kulturni lider u ovom delu sveta", naveo je Tadić.

Prema njegovim rečima, najopipljiviji rezultati u usklađivanju sa evropskim standardima uočljivi su u procesu vizne liberalizacije, u kome je Srbija ispunila sve postavljene uslove.

"Nadamo se da će u bliskoj budućnosti EU dati zeleno svetlo Srbiji i staviti je na belu šengensku listu. To će pomoći da se zbliže razdvojene porodice, olakšati poslovanje i doprineti bogaćenju obrazovnih iskustava generacija koje dolaze", rekao je Tadić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić pozvao na suzdržanost u priznavanju Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jun.2009

Predsjednik Srbije Boris Tadić založio se danas na samitu zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Kišinjevu za jačanje regionalne suradnje i nastavak evropske integracije Srbije i cijele regije. Tadić je pozvao sudionike skupa u gla ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Urediti sopstvena društva

Izvor: RTV Pink, 05.Jun.2009

Predsednik Tadić:Unapređenje sopstvenih društava, umesto očajavanja. . . Boris Tadić smatra da bi države koje žele da učlanjenje u EU zastoj u proširenju trebalo da iskoriste za uređenje sopstvenih društava, umesto da očajavaju.

Nastavak na RTV Pink...

Tadić: Kosovo ne primati u članstvo SEECP

Izvor: Blic, 05.Jun.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić založio se danas na samitu zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Kišinjevu za jačanje regionalne saradnje i nastavak evropske integracije Srbije i čitavog regiona.....Tadić je pozvao učesnike skupa u glavnom gradu Moldavije da ostanu uzdržani...

Nastavak na Blic...

Unapređivati društvo, a ne očajavati

Izvor: Danas, 06.Jun.2009, 02:40

Predsednik Srbije Boris Tadić, učestvujući na sastanku šefova država Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, izjavio je da bi države koje imaju ambiciju da postanu članice EU zastoj u procesu proširenja trebalo da iskoriste da se pozabave...

Nastavak na Danas...

Tadić: Priznanjem Kosova destabilizuje se region

Izvor: Glas javnosti, 06.Jun.2009

KIŠINJEV - Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je juče u Kišinjevu da se regionalna tela, poput Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i Saveta za regionalnu saradnju, moraju uzdržati od pokušaja da prime u svoje članstvo secesionističke vlasti u Prištini. Tadić je, u govoru na samitu šefova...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.