Tadić: Koalicija, pa mandatar

Izvor: B92, 04.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Koalicija, pa mandatar

Beograd -- Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da će odrediti mandatara za sastav nove vlade kada se bude znalo koje će stranke činiti Vladu Srbije.

"Najvažnije je da nova vlada sprovodi politiku za koju je Srbija glasala. Kada se sastav te vlade konačno definiše, odrediću koja će ličnost na najbolji način povezati sve stranke i stvoriti tim koji će efikasno početi da rešava probleme građana", rekao je Tadić za Novosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Novi predsednik vlade mora da priđe ljudima, da razume njihovu muku i probleme, da stvara životnu perspektivu i omogući jednake šanse svima, naveo je Tadić.

On je rekao da je optimista u uverenju da će izborna volja građana biti u potpunosti poštovana i da će nova vlada sprovoditi politiku za koju se većinska Srbija opredelila i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima.

Tadić je rekao da su Socijalistička partija Srbije i partije okupljene oko nje pokazale odgovornost i želju da Srbija sarađuje sa svetom, umesto da se svađa i sukobljava s njim.

"I oni se zalažu za ekonomski jaku zemlju koja će imati kapacitet da brani svoj integritet i suverenitet, svoje Kosovo i koja će vršiti neophodne socijalne reforme i doprineti principu socijalne pravde u društvu", rekao je Tadić.

Demokratska stranka, naveo je Tadić, uložiće maksimalni napor da se što pre formira vlada koja će se boriti i za nacionalne interese, ali i za interese svakog građanina Srbije.

SPS još nije prelomio

Pregovori SRS-a, 'narodnjaka' i SPS-a o fomiranju Vlade Srbije nisu ove nedelje ubrzani, kako je to bilo najavljivano.

U DSS-u tvrde da dogovor između ovih stranka o lokalnim koalicijama neće opstati, ukoliko socijalisti na republičkom nivou naprave vladu sa koalicijom "Za evropsku Srbiju". U DSS-u veruju svojim novim koalicionim partnerima sa kojima su odlučili da formiraju vlast u Beogradu.

Međutim, ne odbacuju mogućnost da taj dogovor propadne ako koalicija koju predvode socijalisti na republičkom nivou formira vlast sa demokratama.

"Nisam siguran da će te lokalne koalicije moći da opstanu na taj način, ukoliko se na republičkom nivou dogodi jedna druga koalicija. Nisam siguran da će moći da opstanu te koalicije, ali to je opet stvar o kojoj stranački organi odlučuju. Ja lično ne verujem da će se to desiti", rekao je portparol DSS-a Andreja Mladenović.

U DS-u su optimisti i veruju da će Srbija uskoro dobiti proveropsku vladu.

Suprotno mnogim očekivanjima, jučerašnji sastanak Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije nije doneo mnogo toga novog.

Posle sastanka čuli su se već poznati stavovi da će ta stranka nastaviti pregovore o formiranju Vlade Srbije sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom i pregovore o zajedničkom stavu unutar te koalicije.

Novina je da je SPS, i to poslednji, utvrdio listu 12 budućih poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je posle sastanka da se, pre bilo kakvog konačnog dogovora, mora utvrditi zajednički stav stranaka okupljenih oko SPS-a.

Bez jedinstvenog stava koalicije o stvaranju parlamentarne većine ona neće ni biti formirana, izjavio je Dačić.

On kaže da se koalicije sa različitim strankama već formiraju na različitim nivoima vlasti, a ostavio je mogućnost drugačijeg scenarija za Beograd.

"Mislim da je, generalno, to pitanje koje treba da se dogovori kada se napravi koalicioni sporazum o formiranju republičke vlade", rekao je Dačić.

Koalicija SPS-PUPS-JS predala je večeras, nekoliko sati pre isteka roka, listu poslanika za republicku skupštinu.

Dnevni listovi o pregovorima

Dnevni listovi se i u današnjim izdanjima bave spekulacijama o pregovorima u vezi sa formiranjem nove Vlade Srbije.

Dnevnik "Blic" saznaje da bi lider Demokratske stranke Boris Tadić i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić trebalo da se sastanu u petak kako bi razgovarali o saradnji tih dveju partija.

Tokom tog "neformalnog sastanka" dvojica lidera dogovoriće se o tome da se naredne nedelje objavi početak zvaničnih razgovora liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-JS.

Prema saznanjima "Blica", na jučerašnjem Glavnom odboru SPS-a nije doneta odluka o budućoj koaliciji, ali je većina članstva nezadovoljna ponudom DSS-a i SRS-a za formiranje skupštinske većine.

Kako su neimenovani članovi GO SPS-a rekli za "Blic", stav je jedinstven i većinsko je raspoloženje da otpočnu pregovori sa demokratama.

List piše da bi na čelu vlade koalicije "Za evropsku Srbiju" socijalista i manjina bio potpredsednik DS-a Bojan Pajtić, dok bi predsednik skupštine bio potpredsednik SPS-a Žarko Obradović.

"Večernje novosti" pišu da je na sednici GO SPS-a preovladao stav da novi izbori ne bi bili dobro rešenje ni za državu, ni za SPS, i da će zbog toga socijalisti uskoro definitivno prelomiti na koju će stranu.

Na sednici GO konstatovano je da je ova nedelja ključna za razgovore sa SRS-om i DSS-NS i da ako ti razgovori propadnu odmah, treba sesti za sto sa predstavnicima liste "Za evropsku Srbiju", piše list.

Zvaničnog glasanja na sednici nije bilo, ali neimenovani izbori za "Novosti" rekli su da je većina bila za to da se "nipošto ne zatvaraju vrata demokratama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.