Izvor: B92, 11.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Đinđić bio veliki vizionar

Beč -- Boris Tadić kaže da je ubijeni srpski premijer Zoran Đinđić bio najveći političar vizionar u skorijoj istoriji Srbije.

Predsednik Srbije je, u svom izlaganju na memorijalnom skupu "U ime demokratije - perspektive i razvoj Srbije" u Beču, posvećenom trogodišnjici ubistva Đinđića, govorio o delu i ciljevima Zorana Đinđića, naglasivši da je on uspevao svoje vizije da pretoči u delo.

"Ponekad ljudi sa takvom snagom i idejama ne bivaju dovoljno poštovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok su živi. On je postao apsolutno prihvaćen u svom narodu tek nakon smrti", rekao je Tadić.

"Đinđić je bio iskaz Srbije ogromnog potencijala. Danas se u Srbiji postavlja pitanje da li je završena bitka protiv razornih potencijala. Mislili smo, najpre, da je 5.oktobra 2000. dobijena ta bitka, odnosno da je završen 20. vek. Potom smo mislili da je ubistvom premijera Đinđića završen 20.vek", rekao je on. Tadić smatra da će se 20. vek okončati tek 2006., suočavajući Srbiju sa velikim izazovima - status Kosova, rerefendum u Crnoj Gori, pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Memorijalnom skupu prisustvovala je i supruga bivšeg premijera Ružica Đinđić. "Zoran Đinđić je želeo da obnovi veze koje povezuju sve što je moderno, demokratsko i evropsko, sve što su naše civilne vrednosti i što je važno za našu budućnost", kazala je ona.

"On je bio svestan svih rizika i opasnosti, ali je bio hrabar i odlučan da ostvari to po cenu da izgubi ono što je najvrednije, a to je njegov život. Njegova smrt nije bila uzaludna. Sve sam uverenija u to i skupovi kao što je ovaj potvrđuju to", rekla je Ružica Đinđić, udovica tragično nastradalog premijara koja je takođe prisustvovala skupu.

O budućnosti civilnog društva u Srbiji

U Beogradu danas održan sto o budućnosti civilnog društva u Srbiji.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović ocenio je da je Srbiji potrebna široka koalicija da bi se zaustavila restauracija starog poretka i da bi se uspostavio demokratski razvoj. Pavlović je na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka rekao da teški problemi u Srbiji ne mogu biti rešavani samo na političkom polju.

"Veliki problem je u debalansu sve većeg broja nevladinih organizacija i njihovom nedovoljnom objedinjavanju za zajedničku energičnu akciju. Više istraživanja u Srbiji i u inostranstvu pokazuje da su glavni neprijatelji civilnog društva i demokratije dobitnici tranzicije i političke snage koje ih podržavaju", kaže Pavlović.

Izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta kaže da su ključni problem civilnog društva siromaštvo i partijska država.

Skup je organizovao Centar za razvoj civilnog društva Milenijum, povodom obeležavanja tri godine od smrti Zorana Đinđića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.