Tači: Okolnosti da parlamenti Kosova i Albanije donesu deklaracije o zajedničkoj državi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2019, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Okolnosti da parlamenti Kosova i Albanije donesu deklaracije o zajedničkoj državi

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da se stvaraju nove okolnosti, koje, prema njegovim tvrdnjama, nude ujedinjenje Kosova i Albanije kao najbolje rešenje, što prištinski analitičari ocenjuju kao populizam koji je potpuno neutemeljen u političkoj stvarnosti, prenosi Telegrafi.

"Naša sigurna budućnost je u NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i u Evropskoj uniji, ali pojavljuju se nove okolnosti da bi najbolje rešenje bilo da dva parlamenta, Kosova i Albanije, donesu neophodne deklaracije o volji naroda Kosova i Albanije da žive u zajedničkoj državi bez granica", rekao je Tači u govoru povodom 20. godišnjice bitke na Paštriku.

Telegrafi podseća da je Tači i u nedelju, u opštini Has u Albaniji, rekao da će se Kosovo i Albanija u bliskoj budućnosti ujediniti.

"Zajednički smo se borili i zajedno ćemo živeti u slobodi i zajedno ćemo živeti u bliskoj budućnosti, u zajedničkoj državi Kosova i Albanije", rekao je Tači, koji je u Hasu dobio titulu "počasnog građanina".

Prema njegovim rečima, lakše je ostvariti, kako je kazao, taj san, nego odlazak Srbije sa Kosova.

Tačijeve izjave analitičari u Prištini vide kao deo političke retorike, bez konkretnog plana, navodi Telegrafi.

Politikolog Ramuš Tahiri kaže da Tači još nije predstavio nikakav program ili konkretan plan za ideju o pridruživanju Kosova i Albanije u jednoj državi.

"Tači pravi političke izjave, izgleda da je frustriran postojećom situacijom na Kosovu i unutrašnjim razlikama oko osnovnog pitanja, ali i sa procesom evropskih integracija, kao i sa procesom dijaloga sa Srbijom, i zbog toga daje mogućnost da se Kosovo pridruži Albaniji", rekao je Tahiri.

Njegove izjave, navodi on, mnogi vide kao neku vrstu nezadovoljstva politikom Evropske unije prema Kosovu, posebno u procesu liberalizacije viznog režima.

Politički analitičar Artan Muhaćiri kaže da je priča Tačija o mogućnosti udruživanja Kosova i Albanije populistička i potpuno neutemeljena u političkoj stvarnosti.

"Više je tendencija da i dalje bude važna u medijima i u razgovorima nego što može biti nešto ozbiljno i konkretno. Apsolutno je jasno kako se prave ove velike geopolitičke i transatlantske promene na Balkanu i nikada nisu učinjene na ovaj način", ocenjuje on.

Prema njegovim rečima, nepoznato je kome su zapravo namenjene izjave Tačija.

"Mi ne razumemo na koga se cilja ovim izjavama kada svi građani Kosova znaju da se takva stvar nikada ne može uraditi na ovaj tendenciozan i pompezan način", rekao je Muhaćiri.

Telegrafi navodi da je na Tačijeve izjave o promeni granice između Kosova i Albanije, reagovao predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je na Fejsbuku napisao da je Tačiju lično rekao da su politički govori o korekciji granica pogrešni i neprihvatljivi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TAČI POD LUPOM PRIŠTINSKIH ANALITIČARA "Ujedinjenje Kosova i Albanije je populizam potpuno neutemeljen u političkoj stvarnosti

Izvor: Blic, 27.Maj.2019

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da se stvaraju nove okolnosti, koje, prema njegovim tvrdnjama, nude ujedinjenje Kosova i Albanije kao najbolje rešenje, što prištinski analitičari ocenjuju kao populizam koji je potpuno neutemeljen u političkoj stvarnosti, prenosi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.