Svilanović: Moguć dogovor o Kosovu

Izvor: B92, 05.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Moguć dogovor o Kosovu

Goran Svilanović (FoNet, arhiv)

Bratislava -- Dogovor između Beograda i Prištine o kosovskom pitanju je moguć, izjavio je funkcioner Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

"Mislim da će se naći put kako da Kosovo bude pod okriljem EU i zaštitom OUN i da se istovremeno postigne puna saradnja između Srbije i Kosova", izjavio je Svilanović u intervjuu austrijskom listu Standard, koji prenosi slovačka nacionalna agencija TASR.

"Nijedna od strana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće, istina, izmeniti svoju poziciju, ali, takođe, neće preduzeti ništa što bi krizu pogoršalo", rekao je on i dodao da je jedna od mogućnosti da šef misije EULEKS, koju ne priznaje Beograd, Piter Fejt, bude imenovan na čelo misije UN.

Svilanović je naveo da bi na Kosovu morali da postoje "srpski uredi za tamošnje Srbe". Za vlasti u Prištini nije lako da to prihvate, kao što "nije lako ni za Srbiju da prihvati proglašenje nezavisnosti i priznanje te nezavisnosti mnogih evropskih država".

Ali, kako je dodao, bolje je na Kosovu imati "priznate partnere nego paralelne institucije".

Prema njegovom mišljenju, moraju EU, UN, NATO, kao i kosovske i srpske vlasti, međusobno da komuniciraju i kada se ne slažu oko statusnih pitanja.

Za Beograd će to biti dalji pregovori o statusu Kosova, za međunarodnu zajednicu "poststatusni" razgovori.

Svilanović očekuje, kako je zaključio, model po uzoru na Ohridski sporazum iz 2001. za Albance u Makedoniji, koji je proširio njihova pravna ovlašćenja i sprečio prolivanje krvi u građanskom ratu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svilanović: Moguće rešenje za Euleks i UNMIK

Izvor: Blic, 05.Jun.2008

Bivši funkcioner Pakta stabilnosti Jugoistočne Evrope Goran Svilanovć ocenio je danas da se mora pronaći rešenje za međunarodno prisustvo na Kosovu, uz uverenje da je moguć dogovor Breograda i Prištine o tom pitanju, ali i o pitanjima od značaja za svakodnervni život građana pokrajine....."Mislim...

Nastavak na Blic...

Sitnu knjigu piše Ban Đi-mune...

Izvor: Glas javnosti, 06.Jun.2008, 08:37

BEOGRAD - Dogovor između Beograda i Prištine o kosovskom pitanju je moguć i očekujem da ćemo imati model po uzoru na Ohridski sporazum iz 2001. za Albance u Makedoniji, koji je proširio njihova pravna ovlašćenja i sprečio prolivanje krvi u građanskom ratu - ocenio je juče bivši šef diplomatije...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.