Sitnu knjigu piše Ban Đi-mune...

Izvor: Glas javnosti, 06.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sitnu knjigu piše Ban Đi-mune...

BEOGRAD - Dogovor između Beograda i Prištine o kosovskom pitanju je moguć i očekujem da ćemo imati model po uzoru na Ohridski sporazum iz 2001. za Albance u Makedoniji, koji je proširio njihova pravna ovlašćenja i sprečio prolivanje krvi u građanskom ratu - ocenio je juče bivši šef diplomatije SRJ Goran Svilanović, dan pošto je prištinska štampa prenela da generalni sekretar Ban Đi-mun priprema pismo za predsednika Borisa Tadića u kome nudi kompromis za međunarodno prisustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na Kosmetu posle 15. juna, kojim se Vladi Srbije osigurava partnerski odnos sa misijom UN u pokrajini.

Međutim, državni sekretar za Kosmet Dušan Proroković kazao je juče za Glas da još nema saznanja da će Đi-mun pozitivno odgovoriti na predlog Vlade Srbije koji je u UN poslat preko Ministarstva za Kosmet o funkcionalnoj podeli Kosmeta. A portparol Unmika Aleksandar Ivanko, koji je pre dva dana najavio „dramatičnu izmenu situacije posle 15. juna“, objasnio je da se njegova ocena nije odnosila na nove odnose srpske vlade i misije UN.

- Situacija se, naravno, dramatično menja, jer stupa na snagu ustav Kosova. Očekujemo da ćemo u sledećih nekoliko dana dobiti uputstva iz NJujorka o rekonfiguraciji Unmika, ali zasada nemam nikakve informacije šta bi moglo da se desi - istakao je Ivanko, dodajući da očekuje da će bezbednosna situacija ostati nepromenjena.

Svilanović smatra da će se naći put kako da Kosovo stave pod okrilje EU i zaštitu UN i da se istovremeno postigne puna saradnja između Srbije i Kosova. Nijedna od strana, kako kaže, neće izmeniti svoju poziciju, ali neće ni preduzeti bilo šta što bi krizu pogoršalo. Pri tome, ocenjuje da će Beograd to smatrati daljim pregovorima o statusu, a međunarodna zajednica „poststatusnim“ razgovorima.

- Jedna od mogućnosti je da šef misije Euleks, koju ne priznaje Beograd, Piter Fejt bude imenovan na čelo misije UN. Na Kosovu bi morali da postoje srpski uredi za tamošnje Srbe. Za vlasti u Prištini nije lako da to prihvate, kao što nije lako ni za Srbiju da prihvati proglašenje nezavisnosti i priznanje te nezavisnosti mnogih evropskih država - rekao je Svilanović.

Ali, istakao je, „bolje je imati priznate partnere nego paralelne institucije“, a EU, UN, NATO, kosovske i srpske vlasti „moraju da komuniciraju i kada se ne slažu oko statusnih pitanja“.

A vodeći srpski intelektualac u SAD Srđa Trifković, iz razgovora sa ključnim srpskim lobističkim krugovima, prenosi da se u Đi-munovom okruženju naporno radi da se nađe zadovoljavajuća formula, ali da nema naznaka kada će u Vladu Srbije stići i zvanično formulisan odgovor.

Inače, okosnica zahteva Ministarstva za Kosmet, kako je za Glas već kazao Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosmetu, jeste da Srbi sami upravljaju svim pitanjima sem policije i sudstva, koji bi bili podeljeni sa Unmikom.

42 zemlje sveta priznale nezavisno kosovo,dok vi i dalje sanjate nesto drugo,ajde gospodo,smiritse i priznajte realnost.

I nacisticka Nemacka je kreirala mnoge zemje pa cemo videti sta ce biti sa vasom siptarskom demokratijom.A kako vasa indistrija i zivotni standard? Vidim i obrazovanje napreduje pa nesto mnogo ne verujete svojim lekarima nego hocete srpske.Poceli ste i svoje siptarke da kidnapujete i prodajete u belo roblje.Stvarno vam ekonomija cveta.Posto diplome?To bi vam bio najboli izvozni proizvod (heroin je vec nacionalni ponos) samo ga nesto "demokratski svet" ne ceni.

Samo ce i tolko da bude da bi vam zamazali ochi.

Danas si njihov sutra opet nas., Politika je kuchka i kad to budes shvatio shvatices da nije bitno pod kim si dok mozes normalno da radis i zaradjujes. A kako se budes zvao u svoje slobodno vreme to je tvoj problem. Mozes da bude si beli medved ako oces samo dok placas taksu drzavi.

Реалност је то да ће Србија ако се пре тога не нађе праведан договор кад тад када се буде указала прва прилика повратити цело Косово и метохију.Шифтари мисле да је све готово,али се грдно варају.Чим их буду искористили Американци ће да их пусте низ воду.Зато боље да се са Србима договоре како би имали мирну будућност.Јер шта сте нам све радили ових десетак година немојте да се надате ничему добром.Ничија није горела до зоре.

Dali to mislis uraditi sa paskasemi i njgovim lovckim drustvom?

Realnost je da cemo cim se ukaze prva prilika povratiti celo Kosovo i Metohiju.A nije priznalo preko 150 emalja.Samo ih je 42 priznalo.I to su uglavnom pored dve tri velike sve ostalo americke marionete.Te iste marionete bi ponistile vec sutra priznanje ako bi to amerika naredila.Pa to i nisu ozbiljne zemlje.

Moras mi dati za pravo da ni sve islamske zemlje nisu priznale tu kvazi drzavu. Deo tog zapadnog sveta kojem odgovaraju VAZALI je priznao ali pogledaj realnosti u oci pa ces videti da dve trecine zemaljske kugle nece da VAS (jer ti si siptar) priznaju. Rusija, Kina, Indija, Kazahstan i jos mnoge druge zemlje. Svi su oni mnogo vazniji nego Amerika, deo Evrope i mozda neka nepostena arapska drzava (jer postee arapske drzave znaju o im je neprijatelj SRBI ILI AMERI). U spomenutim drzavama je sve i energija i vecina naroda i vecina teritorije ma sve jer cak imaju i vise atomskih bombi ako si mislio da su ameri poznati po zlocinima onda valjda znas i da napadnu samo slabije. Ja moram da se ipak ogradim jer ovo sto sam naveo podrazumeva DA SE SRBIJA ODLUCI NA KOJU CE STRANU. Nemoze se jasiti na dve stolice istovremeno a ni jedna stvar nemoze zacepiti dve rupe. Sretno ti bilo voljena Srbijo moja, al okani se ove izopacene demokratije.

42 zemlje nisu priznale "nezavisno kosovo" nego su priznale ameriku za gospodara.Kad se promeni gospodar i ti ces svirati drugu pesmu.Tako je to sa nacijama bez ponosa, hrabrosti, koje su uvek bile otiraci za cipele mocnima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.