Švedska najavljuje podršku Balkanu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Jul.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska najavljuje podršku Balkanu

Brisel, Stokholm -- Švedska, koja od danas predsedava Evropskoj uniji, najavila je podršku pridruživanju zapadnog Balkana i viznoj liberalizaciji za zemlje tog regiona.

Švedska počinje predsedavanje sa novom sazivu Evropskog parlamenta koji je konstituisan nakon izbora u junu, a na jesen je očekuje i formiranje Evropske komisije. Zbog toga će, kako je najavljeno, izveštaj Evropske komisije o napredovanju zemalja u pridruživanju Evropskoj uniji biti objavljen već u oktobru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << umesto u novembru.

Na planu pridruživanja zapadnog Balkana, Švedska smatra da je bitno da se ceo region "pokrene napred" u pridruživanju, ali da se zemlje regiona neće kretati istom brzinom već na osnovu ispunjenih kriterijuma.

Švedska se zalaže za ukidanje viza za građane zapadnog Balkana, a odluka o tome se očekuje do kraja njenog predsedavanja, nakon što preporuku Evropske komisije, koja se očekuje u julu, pojedinačno odobre zemlje članice.

Bilt: Srbija sarađuje s Hagom

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt smatra da Srbija sada potpuno sarađuje sa Haškim tribunalom iako to još nije dovelo do hapšenja preostalih optuženika.

"Ja sam među onima koji misle da Srbija potpuno sarađuje sa Haškim tribunalom, ali ta saradnja još nije urodila potpunim uspehom", rekao je Bilt novinarima, koji su pozvani u Stokholm povodom švedskog preuzimanja predsedavanja EU.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc ne koristi izraz "puna saradnja", napomenuo je Bilt i naveo da "on (Bramerc) iznosi pojedinosti, a mi u EU na temelju tih pojedinosti treba da ocenimo da li je saradnja potpuna"

"Treba videti da li će se s mojim mišljenjem o punoj saradnji složiti i druge zemlje članice EU", kazao je Bilt.

Kosovo možda jedini problem liberalizacije

Najveći, a možda i jedini veliki problem za viznu liberalizaciju Srbije je problem sa Kosovom, ali to nije političko, već isključivo tehničko pitanje, izjavio je švedski ministar za migracije i azile Tobias Bilstrom.

"Mi želimo da liberalizujemo vizni režim sa Srbijom, a ne sa Kosovom, jer dijalog o viznoj liberalizaciji vodimo sa Srbijom, a ne sa Kosovom. Evropska unija ne može sebi da dozvoli da pregovara sa jednom državom, a da to onda važi i za drugu državu koja nije učestvovala u procesu", rekao je Bilstrom.

On je, kako prenosi novosadski "Dnevnik", rekao da još nema konačnog rešenja za ovo pitanje, ali je naveo da se o tome razgovara i nada se da će se tokom švedskog predsedavanja Evropskoj uniji problem rešiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.