Švedska preuzima predsedavanje EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2009, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska preuzima predsedavanje EU

STOKHOLM - Švedska, koja je danas od Češke preuzela predsedavanje Evropskoj uniji u narednih šest meseci, najavila je podršku pridruživanju Zapadnog Balkana EU i viznoj liberalizaciji za zemlje tog regiona.

Švedska počinje predsedavanje sa novim sazivom Evropskog parlamenta koji je konstituisan nakon izbora u junu, a na jesen je očekuje i formiranje Evropske komisije. Zbog toga će, kako je najavljeno, izveštaj Evropske komisije o napredovanju zemalja u pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU biti objavljen već u oktobru umesto u novembru.

Lisabonski ugovor i pridruživanje Zapadnog Balkana

Jedan od izazova koji očekuje Švedsku tokom predsedavanja jeste i proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, od koga zavisi dalje reforma evropskih institucija. U Irskoj, koja je na prvom referendumu 2006. godine odbacila taj sporazuma, u oktobru će biti organizovan novi referendum o tome, pošto je EU toj zemlji ispunila određene zahteve.

Na planu pridruživanja Zapadnog Balkana EU, Švedska smatra da je bitno da se ceo region "pokrene napred" u pridruživanju, ali da se zemlje regiona neće kretati istom brzinom već na osnovu ispunjenih kriterijuma.

Švedska se zalaze za ukidanje viza za građane Zapadnog Balkana, a odluka o tome se očekuje do kraja njenog predsedavanja EU, pošto preporuku Evropske komisije, koja se očekuje u julu, pojedinačno odobre članice EU.

Najveću promenu u politici prema Zapadnom Balkanu predstavlja stav Švedske da je granični spor između Hrvatske i Slovenije, zbog koga su hrvatski pristupni pregovori sa EU blokirani, bilateralno pitanje u koje se, kao predsedavajuće EU, neće mešati.

Saradnja Srbije i Tribunala

Švedska je najavila da će tokom šestomesečnog predsedavanja nastojati da utvrdi da li je za napredovanje Srbije u pridruživanju EU dovoljan zaključak da je Srbija značajno poboljšala saradnju s Haškim tribunalom.

Taj zaključak, koji je predstavio glavni tužilac Haškog tribunla Serž Bramerc, podržali su u junu šefovi diplomatija EU, ali je unutar EU izostao konsenzus o odmrzavanju prelaznog sporazuma i eventualne ratifikacije SSP.

Iako većina članica EU smatra da je Srbija ostvarila dovoljan napredak u saradnji s Tribunalom, Holandija insistira na hapšenju i izručenju haškog optuženika Ratka Mladića.

U okviru napora da se to pitanje prevaziđe najavljena je poseta šefa holandske diplomatije Maksima Ferhagena Beogradu u julu.

"Pragmatičan pristup" kosovskom pitanju

Švedska će, kako je najavljeno, u vezi s Kosovom zauzeti "pragmatičan pristup", imajući u vidu da ima nekoliko članica koje ne priznaju Kosovo.

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt rekao je u junu da ne očekuje da će Kosovo "biti problem" tokom švedskog predsedavanja.

Švedska je najavila da će biti brzo pokrenuta procedura razmatranja zahteva Albanije i Crne Gore za početak pregovora o članstvu u Uniji, dok će se u slučaju Makedonije, sačekati novi izveštaj Evropske komisije na jesen.

Glavni prioriteti predsedavanja Švedske EU su rešavanje ekonomske i finansijske krize u svetu, borba protiv klimatskih promena, saradnja pravosuđa u EU, strategija za baltički regioni i proces proširenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stokholm za Balkan u EU

Izvor: Blic, 01.Jul.2009

Švedska, koja će danas od Češke preuzeti predsedavanje EU u narednih šest meseci, najavila je podršku pridruživanju zapadnog Balkana Uniji i viznoj liberalizaciji za zemlje tog regiona...Stokholm počinje predsedavanje sa novim sazivom Evropskog parlamenta, a na jesen ga očekuje i formiranje...

Nastavak na Blic...

Švedska najavljuje podršku Balkanu

Izvor: B92, 01.Jul.2009

Brisel, Stokholm -- Švedska, koja od danas predsedava Evropskoj uniji, najavila je podršku pridruživanju zapadnog Balkana i viznoj liberalizaciji za zemlje tog regiona...Švedska počinje predsedavanje sa novom sazivu Evropskog parlamenta koji je konstituisan nakon izbora u junu, a na jesen je očekuje...

Nastavak na B92...

Velika očekivanja od preduzimljivih Nordijaca

Izvor: Danas, 01.Jul.2009

Švedska je juče zvanično od Češke preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji na ceremoniji u Stokholmu, kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici EU. Predstavnike Evropske komisije primio je i kralj Karl XVI Gustav, a svečanost je održana u večernjim satima u Skansenu, stokholmskom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.