Izvor: B92, 18.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočiće i Tadić i Đelić

Beograd -- Boris Tadić i Božidar Đelić biće pozvani da svedoče u postupku protiv Vladice Simonovića, optuženog za ugrožavanje njihove bezbednosti.

Na današnjem ročištu, sudija Dušan Milenković je odbio zahtev branioca da se u spis uvrste izjave predsednika i potpredsednika Vlade agenciji Beta, jer se izjave u medijima ne mogu smatrati dokazima, ali je, na osnovu sudske prakse, prihvatio zahtev da se predsednik Srbije i potpredsednik Vlade izjasne da li smatraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << im je bezbednost bila ugrožena.

Milenković je, takođe, naložio neuropsihijatrijsko veštačenje optuženog Simonovića.

Simonović, koji je vođa neformalne organizacije "Familija srbskih navijača", se tereti za ugrožavanje sigurnosti Tadića i Đelića jer je 2. maja, posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, lepio plakate sa njihovim fotografijama na kojima je pisalo "državni neprijatelj".

Sudija je dodao da će Tadić i Đelić verovatno svedočiti putem video linka. On je takođe rekao da će datum nastavka suđenja biti saopšten naknadno, nakon što se obavi njihovo svedočenje u prisustvu tužioca i branioca i neuropsihijatrijsko veštačenje optuženog.

Na današnjem suđenju optuženi nije želeo da odgovara na pitanja sudije i tužioca i u potpunosti je ostao pri izjavi datoj u istrazi.

Advokat optuženog Milorad Panjević, u izjavi novinarima, optužio je Tužilaštvo da se u tom procesu dodvorava nosiocima vlasti jer pokušava da goni Simonovića za delo koje se, inače, ne goni po službenoj dužnosti, ali je pozdravio odluku sudije i ocenio da on na taj način štiti zakon.

"Očekujem da oni (Tadić i Đelić), kao odgovorni ljudi, daju izjavu da se nisu osetili ni pogođenim ni ugroženim i da se ne osećaju oštećenim. U tom slučaju, njihovo pojavljivanje pred sudom biće suvišno i ovaj će postupak biti obustavljen", rekao je Panjević.

Simonović je, nakon suđenja, rekao novinarima da nije ohrabren činjenicom da su Tadić i Đelić pozvani da svedoče ali da se nada da će oni reći da se nisu osetili ugroženim i da će slučaj nakon toga biti obustavljen.

Za krivično delo ugrožavanja sigurnosti najviših državnih zvaničnika zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.