Izvor: B92, 18.Jan.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenja o Banskom Kovačevcu

Beograd -- Pred Većem za ratne zločine nastavljeno je suđenje Pani Bulatu i Radetu Vraneševiću za ubistvo šest hrvatskih civila u Banskom Kovačevcu, marta 1992. godine.

Svedoci Svetozar Bižić i Marko Škaljac svedočili su putem video-konferencijske veze sa Županijskim sudom u Rijeci da nemaju neposredna saznanja o ubistvu, ali da se među meštanima pričalo kako su za ubistvo odgovorni optuženi.

Pane Bulat i Rade Vranešević su optuženi da su, kao pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organa bezbednosti Vojske Republike Srpske Krajine, od 19. do 23. marta 1992. godine ubili šest, uglavnom starijih meštana Banskog Kovačevca.

Bižić je rekao da je bio pripadnik 19. bataljona Vojske RSK i da je Bulat bio jedan od zapovednika i dodao da je 1992. godine, kada se vraćao iz lova sa prijateljem u šumi Gusto cejre u mestu Prkos, udaljenom kilometar i po od Banskog Kovačevca, naišao na sanduk.

"Sklonili smo jednu dasku sa sanduka i video sam da viri ljudska ruka ili noga, ne sećam se tačno. Posle osam do 10 dana na istom mestu sanduka više nije bilo, mesto je spaljeno", rekao je Bižić i dodao da je kasnije primetio tragove kamionskih guma koji su vodili ka lokalnom putu.

Dodao je da su posle meštani pričali da je to uradio "neko iz Bulatove vojske" i da je nestale civile tražio i UNPROFOR.

Škaljac je rekao da je tokom rata bio pripadnik jedinica RSK i da je čuo da su ljude u Banskom Kovačevcu "pobili neki ljudi koji su došli iz komande", i dodao da ne poznaje optužene.

Suđenje Bulatu i Vraneševiću počelo je danas ispočetka zbog promene člana sudskog veća, pa je predsedavajuća veću Olivera Anđelković pročitala ranije iskaze svih svedoka i oštećenih, kao i pisane dokaze.

Suđenje će biti nastavljeno sutra u 9.30.

U optužnici se navodi da su pet žena i jedan muškarac, starosti od 63 do 81 godine, po naređenju Bulata dovedeni u dvorište jedne kuće u kojem je na njih prvo pucao Bulat, a zatim i Vranešević.

Dodaje se da su tela ubijenih civila po naređenju Bulata, tadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbednost 2. bataljona 19. brigade Vojske RSK, Vranešević i drugi pripadnici te jedinice bacili u obližnji bunar koji su zatim minirali.

Bulat i Vranešević su na početku suđenja 2. septembra 2008. godine negirali navode optužnice.

Slučaj "Banski Kovačevac" je hrvatsko tužilaštvo ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine Srbije u maju 2009. godine, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svedoci: Optuženi odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj

Izvor: Press, 18.Jan.2010

Pred Većem za ratne zločine u Beogradu juče je nastavljeno suđenje Pani Bulatu i Radetu Vraneševiću za ubistvo šestoro civila Hrvata u Banskom Kovačevcu u Hrvatskoj, marta 1992. godine.. .Svedoci Svetozar Bižić i Marko Škaljac svedočili su putem video-konferencijske veze...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.