Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve veće partije zadovoljne rezultatima lokalnih izbora

Beograd -- Na ponovljenim lokalnim izborima održanim u nedelju u 29 opština u Srbiji, prema nezvaničnim rezultatima, najviše odborničkih mesta osvojila je vladajuća koalicija DOS. Od 59 odbornika koji su birani, DOS je dobio 24, Demokratska stanka Srbije 17, Socijalistička partija Srbije 12, G17 plus i Srpska radikalna stranka po tri, a po jedno Narodna stranka pravda, Socijalistička narodna stranka i Socijaldemokratija Vuka Obradovića. Iako je na lokalne izbore izašlo oko 20 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << birača, svi učesnici su zadovoljni osvojenim rezultatima, jer to donekle može da oslika rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji.

Potpredsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Aleksandar Radosavljević kaže da je ta partija veoma ohrbrena jučerašnjim glasanjem. "Ovi rezultati nam pokazuju da velika većina u Srbiji pozitivno reaguje na one procese koje DOS, a kroz njih i DS, sprovode u zemlji", rekao je Radosavljević za B92. On je rekao da je DOS osvojio 43 odsto mandata, što signalizira da "moramo da nastavimo sa reformom". "Ono što je u ovom trenutku za nas važno je to što su ova izborna mesta praktično raspoređenja po čitavoj teritoriji Srbije, po čemu se može utvrditi raspoloženje. Ovi izbori za nas su pozitivni korak i jedan plus, ali to nikako ne znači da ćemo da se uljuljkamo i kažemo 'evo, već imamo 43 odsto podrške i za nas su u izgledu pozitivni rezultati na izborima'. To samo treba da nam bude signal da nastavimo još jačim tempom", rekao je Radosavljević.

Demokratska stranka Srbije je na ponovljenim lokalnim izborima osvojila 30 odsto mandata. Funkcioner DSS-a Dejan Mihajlov kaže da je veoma zadovoljan tim rezultatima i da je po broju osvojenih glasova ta stranka najuspešnija. Mihajlov je kao primere uspeha naveo da je DSS na osam izbornih mesta, na koje je izašla, osvojila pet mandata. "To govori da je DSS, bez obzira na medijske hajke koje su se vodile i koje se vode, i dalje najuspešnija na izborima i stranka koja uživa najveće poverenje. Kada se saberu glasovi koje smo mi dobili i kada se uzme u obzir činjenica da mi na šest mesta, gde bi uzeli dosta glasva, poput Stari Grad i neke druge gradske sredine, imamo glasova nešto malo manje od DOS-a i Demokratske stranke zajedno", rekla je Mihajlov.

Iako je osvojila svega 3 mandata na izborima u 29 opština u Srbiji, G17 plus je takodje zadovoljna rezultatima glasanja. Portparol te stranke Ksenija Milivojević kaže da dosledna politika G17 ima odziv kod birača. Ona navodi da rezultati jučerašnjih izbora pokazuju neophodnost vanrednih parlamentarnih izbora. Upitana da li je uspeh osvajanje tri mandata na izborima gde se bira 59 odbornika, Milivojevićeva je odgovorila: "Mislim da ovo svakako može da se gleda kao uspeh. Ja, pre svega, moram da vas podsetim da smo mi veoma mlada stranka i da je većina naših opštinskih odbora koji su učestvovali na dopunskim lokalnim izborima vema mlada. Tačnije, neki od njih su tek nedavno osnovani, pre nekih mesec dana. Mislim da, s obzirom na to kakva nam je infrastruktura, svakako treba da budemo zadovoljni činjenicom da među žmnoštvom stranaka koje postoje na političkoj sceni Srbije, građani prepoznaju G17 plus i, kao što smo mogli da vidimo, podržavaju njenu politiku", rekla je Milivojević.

Srpski pokret obnove izrazio je relativno zadovoljstvo rezultatima koje je postigao na dopunskim lokalnim izborima. SPO je naveo u saopštenju da je ukupno ostvario "relativno dobar rezultat", ali da je on značajno umanjen "više nego lošim rezultatima u Požarevcu, Aleksincu, Lazarevcu i Novom Beogradu". Prema oceni SPO-a, rezultat izbora u tim opštinama je "posledica lošeg rada". Podaci SPO-a pokazuju da je na dopunske lokalne izbore u 37 opština u Srbiji izašlo samo 24,31 odsto birača, odnosno oko 12.000.

Inače, lokalni izbori u Srbiji održavaju se po većinskom sistemu i za glasanje je, kako navode analitičari, važnije ime kandidata, a ne stranka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.