Sve duži spisak LDP-ovih uslova

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve duži spisak LDP-ovih uslova

Od zahteva za departizaciju stranka Čedomira Jovanovića stigla do zahteva da ima dva gradska sekretara. – Izbor vlasti u Beogradu osam dana pre isteka roka još neizvestan

Ni osam dana do isticanja zakonskog roka za izbor gradonačelnika Beograda, još nema naznaka da će glavni grad dobiti prvog čoveka u terminu koji zakon predviđa, tačnije još se ne zna ni kada će biti održana sednica Skupštine grada na kojoj bi odbornici trebalo da odlučuju o tome, kao ni da li >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uopšte postoji većina čijim bi glasovima na čelo Beograda došao Dragan Đilas, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke.

Predsednik Skupštine Beograda Branislav Belić izjavio je juče da će sednicu skupštine zakazati kada bude postignuta saglasnost o formiranju nove gradske vlasti dodajući da nije dobio informaciju da je postignut dogovor liste Za evropski Beograd i socijalista o principima rada gradske vlasti, kako je to pre dva dana saopštio DS.

A saglasnost na dogovor o formiranju vlasti u Beogradu treba da stigne i iz Liberalno-demokratske partije, bez čijih odbornika DS i SPS nemaju većinu, ali te saglasnosti zasad nema. Te saglasnosti, međutim, još nema, a iz LDP-a poručuju da ne beže ni od novih izbora. Da bi definitivno privoleli LDP uz sebe, demokrate će, izgleda morati da pristanu na nove ustupke LDP-u. Nakon što su prihvatili princip LDP-a o departizaciji uprave, prema kojem bi polovina direktora u javnim preduzećima došla iz nestranačkih redova, demokrate se sada suočavaju i sa zahtevom LDP-a da njihovi kadrovi preuzmu i gradske sekretarijate za urbanizam i dečju i socijalnu zaštitu.

Taj zahtev se, kao nezvanična informacija, tek pre dva dana pojavio u javnosti i do sada nije figurirao na listi uslova LDP-a koje bi bilo neophodno ispuniti kako bi oni podržali vlast demokrata i socijalista u Beogradu, već su predstavnici LDP-a, naprotiv uglavnom isticali da njih ne zanima direktno učešće u vlasti.

Jedan od visokih funkcionera LDP-a, koji je želeo da ostane anoniman juče je, međutim, za „Politiku” rekao da to što se za ovaj uslov tek sad saznalo ne znači da je nov.

Zvaničnu potvrdu da LDP podršku DS-u i SPS-u sada uslovljava i ovim kadrovskim rešenjima pokušali smo juče da dobijemo i od Dejana Ranđića, predsednika Gradskog odbora LDP-a, koji bi u ime ove stranke trebalo da pregovara sa predstavnicima drugih stranaka, ali je on bio na sastanku i nije mogao da daje izjave.

U vrhu ove partije nam je samo nezvanično potvrđeno da se razgovori na nivou Beograda vode, ali nisu želeli da nam otkriju detalje tih kontakata ni rezultate pregovora. Iz LDP-a su, inače, ranije poručivali da će jedan od njihovih uslova za podršku vlasti DS-a i SPS-a u Beogradu biti i smena generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića.

Kako saznajemo, poslednji poznati zahtevi LDP-a u DS-u nisu naišli na odobravanje, a prema pisanju medija iz ove stranke čak otvoreno poručuju LDP-u da ja najviše na šta može da računa mesto pomoćnika sekretara za urbanizam. Pitanje je, naravno, dokle će demokrate stvarno biti spremne da idu sa ustupcima, a bez rizika da izazovu nezadovoljstvo među sopstvenim članovima i funkcionerima.

Iz SPS-a, naime, poručuju da nestranački kadrovi koji bi po predlogu LDP-a došli na direktorska mesta, mogu da računaju samo na ona preduzeća koja bi inače pripala DS-u i G17 plus, ali ne i na ona kojima bi, prema još uvek nepotvrđenom dogovoru trebalo da rukovode socijalisti.

Sasvim je izvesno da se takva ideja ne bi dopala članovima i funkcionerima DS i G17 plus koji su računali da će udeo njihovih stranaka u rukovodećim strukturama javnih preduzeća biti srazmeran snagama ovih partija u lokalnoj vladajućoj koaliciji.

Naravno, pitanje je u koliko su u LDP-u spremni da insistiraju na ispunjavanju svih svojih uslova ili će samo do poslednjeg trenutka državi u neizvesnosti demokrate, što u velikoj meri zavisi i od njihove procene da bi na ponovljenim izborima mogli osvojiti više odborničkih mesta.

Gradonačelnik Beograda i članovi Gradskog veća moraju da budu izabrani najkasnije 21. avgusta, do ponoći, kada ističe rok predviđen Zakonom o lokalnoj samoupravi ili prestonici slede privremena uprava i ponovni izbori.

Po zakonu, gradonačelnik i Gradsko veće moraju biti izabrani u roku od mesec dana od dana konstituisanja gradskog parlamenta, što je učinjeno 21. jula izborom predsednika i sekretara Skupštine grada Beograda.

Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da, ukoliko gradonačelnik i Gradsko veće ne budu izabrani u zadatom roku, Vlada Srbije uvodi privremenu upravu, na predlog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Vlada donosi posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.

Odluku o raspisivanju novih lokalnih izbora u jedinici lokalne samouprave pod privremenom upravom donosi predsednik Skupštine Srbije, i to je dužan da učini u roku od mesec dana od datuma kada je trebalo konstituisati lokalnu skupštinu. Po Zakonu o lokalnim izborima oni moraju biti održani u roku ne kraćem od 45 dana i ne dužem od 90 dana od trenutka raspisivanja.

-----------------------------------------------------------

Skupština Beograda

Skupština grada ima 110 odbornika. Lista Za evropski Beograd ima 45 odborničkih mesta, Srpska radikalna stranka 40, a koalicija Demokratska stranka Srbije –Nova Srbija 12, Liberalno-demokratska partija ima sedam mandata, a koalicija Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije (SPS–PUPS) šest mandata.

-----------------------------------------------------------

Privremeno veće samo za redovne poslove

U slučaju novih izbora u Beogradu i uvođenja privremenih mera, iz budžeta grada biće finansirani samo redovni poslovi, dok će realizacija većih projekata sačekati izbor novih gradskih čelnika.

Doskorašnji vršilac dužnosti gradonačelnika Zoran Alimpić rekao je juče agenciji Beta da uvođenje privremenih mera ni na koji način ne bi trebalo da ugrozi redovna ulaganja i programe u gradu.

Gradska kasa se, naveo je Alimpić, normalno puni i prazni u skladu sa budžetom usvojenim prošle godine i do kraja ove godine neće biti problema. „Službe, stručnjaci normalno rade na pripremi predloga budžeta za iduću godinu i on će biti spreman za novog gradonačelnika i novu skupštinu ko god to bude”, naveo je Alimpić.

Prema njegovim rečima, već postoji kostur budžeta za iduću godinu, a taj predlog može da usvoji i privremeno veće, ili gradska skupština, u zavisnosti od toga šta odbornici odluče – kojim će putem da krenu.

Alimpić je naveo da bi privremeno veće, koje bi u slučaju novih izbora imenovala vlada, obavljalo samo redovne, neodložne i privremene poslove.

M. R. P.

[objavljeno: 14/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.