Izvor: B92, 21.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suroi strahuje da Kosovo ne bude izolovano od Evrope

Priština -- Albanski publicista Veton Suroi preneo je šefu UNMIK-a Mihaelu Štajneru strahovanje da njegovih osam standarda, čije ispunjenje treba da bude preduslov za definisanje konačnog statusa, predstavljaju zamku za budućnost Kosova. U pismu upućenom Štajneru, vlasnik albanskog dnevnika u Prištini "Koha ditore" kaže da UNMIK-ovi standardi, ukoliko se ostvare, mogu da odvedu Kosovo na različite puteve, bez jasnog definisanja koliko se ti standardi tiču rešavanja aktuelne svakodnevice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U tri naredne godine, kaže Veton Suroi, države u okruženju Kosova pripremaju se da utvrde datum početka pregovora sa EU, i u najmanju ruku, biće spremne da ispune formalne kriterijume za pravno definisanje svojih sistema prema zahtevima EU. "Mi na Kosovu, sa postojećom dinamikom, nećemo imati zatvoren nijedan osnovni okvir funkcionisanja države. Izolovani od standarda evropskih integracija, nastojaćemo da postignemo standarde po sistemu ad-hok", piše Suroi u pismu Štajneru. Stoga Suroi kaže da će ukoliko se nastavi ovakvo stanje, "Kosovo ne samo što će biti nesposobno da se uključi u korak sa evropskim integracijama, već će biti nesposobno da vlada sobom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.